De goudmarkt kampt met uitdagingen door het strakke monetaire beleid van de Amerikaanse Federal Reserve, maar analisten verwachten een ommekeer. Een recent rapport van BCA Research suggereert dat de Fed op den duur de 'lender of last resort' kan worden voor Amerikaanse staatsobligaties, wat een opwaartse druk op de goudprijzen zou kunnen uitoefenen. Dit komt na de recente neerwaartse bijstelling van de Amerikaanse langetermijnschuld door Fitch Ratings.
De rol van goud als bescherming tegen dollar devaluatie
BCA Research beschouwt goud als een aantrekkelijke hedge tegen een mogelijke devaluatie van de Amerikaanse dollar. Dit is met name relevant omdat de schuld-tot-BBP verhouding in de VS blijft stijgen. De analisten geloven dat fiscale dominantie, waarbij overheidsbeleid een belangrijkere rol gaat spelen dan monetair beleid, onvermijdelijk zal zijn.
Tegelijkertijd zijn er zorgen over de stijgende rendementen op Amerikaanse 10-jaarsobligaties en een tegenvallende 30-jarige obligatieveiling. Hoewel veel economen dit niet als een teken van een zwakke economie beschouwen, heeft het wel de goudprijs onder druk gezet.
Kritische drempels en toekomstige risico’s
BCA waarschuwt dat als de Amerikaanse schuld oploopt tot 97% van het BBP, dit een kantelpunt zou kunnen zijn. Dit scenario zou de obligatiemarkten kunnen dwingen tot hogere rendementen, wat op zijn beurt de overheid zou dwingen meer op de Federal Reserve te leunen. Dit zou het punt kunnen zijn waar fiscale dominantie overheerst en inflatie begint toe te nemen. BCA voorspelt bovendien dat de schuld-tot-BBP verhouding in 2030 een historisch hoogtepunt van 110% zou kunnen bereiken als het overheidsbeleid ongewijzigd blijft.
Conclusie en vooruitzichten voor goud
Ondanks de huidige uitdagingen is BCA optimistisch over de toekomst van goud. Ze verwachten dat de goudprijs tegen het einde van het jaar zal herstellen naar $2.000 per ounce. Volgens BCA Research maken de groeiende Amerikaanse schuld en de dreigende fiscale dominantie goud tot een aantrekkelijke investeringsoptie op de lange termijn.
Kijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal
Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.
Bron: Kitco.com
Auteur: Neils Christensen