Fed overweegt hogere inflatiedoelstelling

De Fed overweegt haar inflatiedoelstelling te verruimen om te compenseren voor de periode dat de inflatie beneden de doelstelling lag. Dat zei Fed-bestuurslid Lael Brainard afgelopen vrijdag tijdens het US Monetary Policy Forum in New York.

De centrale bank vindt de inflatie te laag en ziet een 'flexibele inflatiedoelstelling' als effectief instrument om de gemiddelde inflatie sneller naar de doelstelling van 2% te brengen. Ook geeft het de centrale bank ruimte om de rente opnieuw te verlagen, zelfs als de inflatie boven de 2% komt.

Rente versus inflatie

Normaal gesproken moet een centrale bank de rente verhogen als de inflatie oploopt. Door de rente te verhogen wordt het minder aantrekkelijk om geld te lenen, waardoor de kredietverlening afneemt. Op die manier kan een centrale bank de geldhoeveelheid in de economie beïnvloeden en daarmee indirect ook de inflatie. Wanneer deflatie dreigt kan een centrale banken de rente juist verlagen, om op die manier kredietverlening te stimulering en de inflatie aan te jagen.

Sinds de financiële crisis van 2008 hebben centrale banken deze spelregels overboord gegooid. Om het financiële systeem en de wereldeconomie overeind te houden verlaagden ze de rente naar een historisch dieptepunt. Na tien jaar van extreem lage rente en stimulerend beleid zijn de schulden naar recordhoogte gestegen, waardoor de economie alleen maar kwetsbaarder is geworden.

Nu de inflatie oploopt moeten centrale banken eigenlijk op de rem gaan staan, maar niemand durft die stap te wagen. Eind 2018 moest de Fed haar koers al met 180 graden bijdraaien, toen beleggers nerveus werden en beurzen kelderden. De economie kon een nog hogere rente niet verdragen.

Verwacht de Fed meer inflatie?

Het is geen toeval dat de Fed nu met het voorstel komt om de inflatiedoelstelling te versoepelen. Het coronavirus vormt een grote bedreiging voor de wereldeconomie, waardoor mogelijk nieuwe stimulerende maatregelen nodig zijn. In een ingezonden artikel op Bloomberg pleit Narayana Kocherlakota, voormalig president van de Federal Reserve Bank van Minneapolis, al voor een renteverlaging door de centrale bank.

Kocherlakota verwacht een vlucht richting de dollar, die de centrale bank moet afremmen door de rente opnieuw te verlagen. Volgens hem is een preventieve renteverlaging van 25 of zelfs 50 basispunten een goedkope verzekering tegen naderend onheil.

Een verruiming van het monetaire beleid kan de inflatie verder aanjagen, wat de centrale bank kan opvangen door de inflatiedoelstelling te versoepelen. Alle signalen wijzen erop dat centrale banken en overheden met nieuwe stimulering komen. In beide gevallen is het de spaarder die de rekening betaalt in de vorm van hogere inflatie of lagere rente. We blijven de ontwikkelingen op de voet volgen.

Federal Reserve heeft de rente dit jaar drie keer verlaagd

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines