• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €58.041 | Zilver: €709

1:00

Fed: "Banken hebben zich goed gepositioneerd tegen recessie"

Datum 29 jun. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws
Fed:

 

Volgens de Federal Reserve hebben alle 23 grootste Amerikaanse banken zich goed gepositioneerd om een ernstige recessie te doorstaan en kunnen ze krediet blijven verlenen aan huishoudens en bedrijven. Dit positieve nieuws kwam naar voren uit de jaarlijkse stresstest van de Federal reserve, waarin de banken werden getest op hun kapitaalniveau, verliezen, inkomsten en uitgaven onder een hypothetisch scenario van een recessie en financiële marktschok.

Ondanks de geprojecteerde verliezen van $541 miljard voldoen alle 23 banken aan de minimale kapitaaleisen. Michael Barr, de vicevoorzitter van de Federal Reserve voor toezicht, benadrukte echter het belang van nederigheid en voortdurende inspanningen om de veerkracht van banken te waarborgen in verschillende economische scenario's en marktomstandigheden.

De stresstest van 2023 omvatte een ernstig wereldwijd recessiescenario met een aanzienlijke daling van 40% in commerciële vastgoedprijzen, een werkloosheidspercentage van 10%, een toename van leegstand in kantoren en een daling van 38% in woningprijzen. Desondanks blijven de grote banken volgens de Fed in staat om krediet te blijven verstrekken. 

De totale geprojecteerde verliezen van $541 miljard zullen zich voornamelijk concentreren op commercieel vastgoed en woninghypotheken (meer dan $100 miljard) en creditcardverliezen ($120 miljard), volgens de centrale bank. De Fed heeft ook marktshocks geanalyseerd en geconcludeerd dat de handelsportefeuilles van de grootste banken veerkrachtig waren onder de geteste omstandigheden van stijgende rente. De individuele resultaten van de stresstest worden gebruikt om de kapitaaleisen voor elke bank vast te stellen, zodat ze voldoende kapitaal aanhouden om een ernstige recessie en financiële marktschok te doorstaan.

Voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, gaf aan dat het Federal Open Market Committee (FOMC) nauwlettend toezicht blijft houden op mogelijke verdere verstrakking van de kredietvoorwaarden na de recente bankstress. Na de bekendmaking van de stresstestresultaten was er een lichte daling te zien in de goudmarkt. 

 Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.         

 

Bron:
Kitco:https://www.kitco.com/news/2023-06-28/U-S-biggest-banks-can-weather-severe-recession-Fed-s-annual-bank-stress-test.html
Auteur:
Anna Golubova