De Duitse Bundesbank heeft eerder dan gepland de gewenste hoeveelheid goud teruggehaald uit New York en Parijs. Nadat vorig jaar de repatriëring van 300 ton goud uit de Verenigde Staten werd afgerond is nu ook de laatste stapel van 91 ton goud uit Frankrijk weer terug in Frankfurt. Daarmee is het plan om de helft van haar goudvoorraad in eigen land te houden drie jaar eerder dan gepland afgerond.

De Bundesbank maakte in 2013 haar plannen bekend om een groter deel van de goudvoorraad terug te halen naar eigen land. De doelstelling was om in 2020 weer de helft van het edelmetaal in Frankfurt te bewaren, waarvoor 300 ton uit de VS en 374 ton uit Frankrijk teruggehaald moest worden.

Bundesbank heeft goud teruggehaald uit Parijs en New York (Bron: Bundesbank)

Duitse goudvoorraad

Duitsland heeft met 3.378 ton goud verspreid over drie locaties de tweede grootste goudvoorraad ter wereld. Alleen de Verenigde Staten hebben met 8.133 ton nog meer edelmetaal in de kluis. Met het terughalen van de goudvoorraad komt de centrale bank van Duitsland tegemoet aan de kritiek dat ze te weinig goud in eigen beheer had.

Na de Tweede Wereldoorlog heeft Duitsland in hoog tempo een nieuwe goudvoorraad aangelegd. In ruil voor de export van goederen kreeg het land steeds meer goud toegewezen dat reeds in de kluizen van de Bank of England en de Federal Reserve lag.

Vlak voor de introductie van de euro in 1999 haalde de Bundesbank al een aanzienlijke hoeveelheid goud terug, voornamelijk uit Londen. Daarna gebeurde er weinig, totdat Duitsland in 2013 haar plannen bekendmaakte om goud weg te halen uit New York en Parijs. De volgende grafiek laat de ontwikkeling van de Duitse goudreserve vanaf 1951 tot en met nu zien.

Ontwikkeling goudvoorraad Duitsland sinds 1951

Controle goudvoorraad

De Bundesbank heeft naar eigen zeggen alle teruggehaalde goudstaven aan een grondige inspectie onderworpen, waarbij geen onregelmatigheden zijn aangetroffen. In 2015 publiceerde de Bundesbank een video, waarop te zien is hoe de goudstaven op echtheid gecontroleerd worden.

Met deze repatriëring zal ook de meer dan duizend pagina's lange lijst van goudbaren worden bijgewerkt. Het nieuwe overzicht met de stand van zaken op 31 december 2017 wordt volgend voorjaar verwacht.