Turkije ziet een ongekende binnenlandse vraag naar goud die een enorme impact heeft op de officiële reserves van het land. Ondanks de algemene markttendens blijft de Turkse centrale bank aanzienlijke hoeveelheden van het edelmetaal verkopen. Laten we deze intrigerende trend in de goudmarkt ontrafelen, ondersteund door de laatste gegevens van de World Gold Council.
Volgens Krishan Gopaul, senior analist bij de World Gold Council, verkochten centrale banken wereldwijd in mei 27 ton goud. Maar opvallend genoeg heeft de Turkse centrale bank alleen al in diezelfde maand 63 ton goud verkocht. Sinds maart heeft de Turkse centrale bank bijna 160 ton goud verkocht - equivalent aan de cumulatieve aankopen gedurende de voorgaande 12 maanden.
Wat is de drijvende kracht achter deze grote goudverkoop in Turkije? Het antwoord ligt in de economie van het land. Turkije heeft te maken met verlammende inflatieniveaus en consumenten wenden zich tot goud om hun koopkracht te beschermen. Dit dwingt de centrale bank om goud te verkopen en tegelijkertijd de goudimport te beperken om het handelstekort onder controle te houden.
Inflatie in Turkije is al acht maanden aan het dalen, maar blijft extreem hoog met een stijging van 38,2% in de afgelopen 12 maanden. Deze hoge inflatie in combinatie met beperkingen op goudimport maakt van Turkije een netto-verkoper van goud op de wereldmarkt.
Maar Turkije is niet het enige land dat zijn goudreserves verkoopt. Andere netto goudverkopers waren de Centrale Bank van Oezbekistan, die 11 ton goud verkocht, terwijl de Nationale Bank van Kazachstan en de Duitse centrale bank elk 2 ton goud verkochten in mei.Aan de andere kant van het spectrum zien we echter een positieve trend in de goudaankopen door centrale banken. De Nationale Bank van Polen verhoogde haar goudreserves met 19 ton, terwijl de People's Bank van China haar reserves verhoogde met 16 ton. Ook de centrale banken van Singapore, India, de Tsjechische Republiek en de Kirgizische Republiek verhoogden elk hun goudreserves.
Deze uiteenlopende trends in goudverkoop en -aankoop laten zien hoe landen op verschillende manieren reageren op hun economische situaties. Terwijl sommige landen hun goudreserves verkopen om binnenlandse economische problemen aan te pakken, blijven anderen goud kopen om hun reserves te diversifiëren.
Dus, hoewel Turkije zijn invloed op de goudmarkt laat gelden, blijft de algemene consensus dat de aanhoudende aankopen door centrale banken de goudprijzen zullen blijven ondersteunen tot 2023 en daarna. "Centrale banken kopen goud omdat ze diversificatie in hun reserves willen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dat is een voortdurende trend, het is niet alleen een gebeurtenis in 2023," aldus Douglas Groh, Managing Partner bij Sprott, in een recent interview met Kitco News.
Het is duidelijk dat het dynamische goudlandschap blijft evolueren en dat Turkije een belangrijke rol speelt in deze ontwikkeling. Met de ongekende vraag naar goud in het land en de voortdurende verkoop door de centrale bank, zal Turkije een land zijn om in de gaten te houden in de goudmarkt.In de huidige onzekere tijden blijft goud een belangrijke rol spelen in de economieën van landen over de hele wereld. Of het nu gaat om het beschermen van koopkracht in tijden van hoge inflatie of om het diversifiëren van reserves, de waarde van dit edelmetaal kan niet worden onderschat.
Kijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal
Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.
Bron:
Kitco:https://www.kitco.com/news/2023-07-05/Looking-past-Turkey-s-gold-sales-central-banks-continued-to-buy-gold-in-May.html
Auteur:
Neils Christensen