• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €56.171 | Zilver: €674

1:00

Comex goudvoorraad daalt 73% in een dag?

Datum 29 jan. 2016   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De geregistreerde goudvoorraden op de Comex zijn in één dag met 73% gedaald, zo blijkt uit het dagelijkse voorraadoverzicht van de CME Group. Bij Brink's werd 21.200 troy ounce goud omgezet van de 'registered' naar 'eligible' voorraad, terwijl Scotia Mocatta een soortgelijke verschuiving zag met een veel groter volume van meer dan 95.000 troy ounce goud. Deze ontwikkeling voedt speculaties in de blogosphere dat er grote problemen zijn bij de Comex en dat handelaren die short zijn op goud binnenkort mogelijk niet meer aan hun leveringsplicht kunnen voldoen...

Comex goudvoorraden zijn in één dag met 73% gedaald (Bron: CME Group)

Geen goud meer in de Comex?

De geregistreerde goudvoorraden in de kluizen van de Comex zijn in één dag van meer dan 200.000 naar minder dan 74.000 troy ounce gezakt, maar wie goed kijkt ziet dat de totale goudvoorraad juist is toegenomen tot 6.416.788 troy ounce. Het goud ligt al in de kluis en kan in de boekhouding van de bullion bank eenvoudig overgezet worden. Daar heeft Hollandgold in september al het nodige over geschreven. Een passage uit dat artikel...

"Dat de goudvoorraad in de Comex leeg loopt is een verkeerde voorstelling van zaken, want de totale voorraad (Registered + Eligible) laat al sinds 2001 een stijgende trend zien. Afgezien van het jaar 2013 - toen er veel goud werd weggehaald uit de kluizen van de bullion banks - is er weer een stijgende lijn zichtbaar in de totale goudvoorraad van de Comex. Van een leegloop in de Comex is dus geen sprake. Zero Hedge laat slechts een deel van de voorraad zien, waardoor men tot een andere (foutieve) conclusie zou kunnen komen. Voor de geïnteresseerden: de voorraden zilver in de Comex zijn de afgelopen jaren ook verder toegenomen.

Zetten we het aantal claims op goud af tegen de totale goudvoorraden van de Comex (Registered + Eligible) en plaatsen we deze cijfers in historisch perspectief, dan zien we opeens een heel ander beeld. We zien nu dat het aantal claims op een troy ounce in 1998 een piek bereikt heeft en dat er de afgelopen jaren eigenlijk helemaal geen sprake meer is van een oplopend aantal claims op goud ten opzichte van de goudvoorraden."

Geen paniek 

Verschillende blogs die over goud schrijven wekken de suggestie dat er een dreigend tekort aan goud is op de Comex en dat er spoedig een moment zal komen waarop handelaren niet meer aan hun leveringsplicht kunnen voldoen. Dat is in theorie natuurlijk mogelijk, maar we moeten niet vergeten dat er vrijwel uitsluitend papier verhandeld wordt op deze termijnmarkt. Zowel de koper als de verkoper speculeert op de goudprijs of probeert een positie in fysiek edelmetaal af te dekken. Slechts fractie van alle contracten wordt uiteindelijk fysiek uitgeleverd, de meeste termijncontracten worden doorgerold of afgewikkeld in cash. Uit onze analyse van september:

"Al jaren wordt er gespeculeerd over een run op het goud van de Comex, maar de vraag is of dat werkelijk ooit zal gebeuren. Slechts bij 2 tot 4 procent van de contracten wordt fysieke uitlevering gevraagd. De meeste contracten wordt doorgerold of in cash afgewikkeld. En komt er een moment dat er echt niet genoeg goud in de Comex ligt, dan zal het ons niet verbazen dat alle contracten in cash afgehandeld worden."

comex-registered-stocks

Grote verschuivingen in de goudvoorraden van de Comex zijn niet nieuw...