China zet dit jaar de eerste stappen om de import van olie in yuan af te rekenen, zo meldt Reuters op basis van verschillende anonieme bronnen. Begin deze week werden de oliecontracten in yuan gelanceerd en de verwachting is dat er in de tweede helft van dit jaar ook al grote deals gesloten kunnen worden met olieproducerende landen. China zou onder andere met Rusland en Angola afspraken willen maken om olie in haar eigen munt af te rekenen.

De oliemarkt is met een jaarlijks handelsvolume van $14 biljoen de meest verhandelde grondstof ter wereld. Het grootste gedeelte daarvan wordt in dollars afgerekend, maar daar wil China als grootste afnemer langzaam verandering in brengen. Om hun afhankelijkheid van het dollarsysteem te verkleinen probeert ze handelaren en olieproducerende landen over te halen olie in yuan af te rekenen.

Olie in yuan

Als het China lukt om deals te sluiten met verschillende leveranciers van olie, dan kan dat een sterke impuls geven aan de yuan. De munt wordt dan niet alleen interessanter om andere goederen mee af te rekenen, ook zullen meer centrale banken dan de yuan opnemen als vast onderdeel van de valutareserves. Het kan een flinke impuls geven aan de internationalisering van de Chinese valuta, die tot op heden vooral op papier heeft plaatsgevonden.

Volgens Reuters heeft Unipec, de handelstak van de Chinese raffinaderij Sinopec, reeds een deal gesloten met een leverancier in het Midden-Oosten om olie in yuan af te rekenen. Daarvoor werden de nieuwe termijncontracten gebruikten die sinds deze week op de beurs van Shanghai worden verhandeld. De ambitie van China is om met deze nieuwe oliecontracten een nieuwe Aziatische referentieprijs op de kaart te zetten, naast de Amerikaanse WTI en Europese Brent olie.

De wereldwijde oliemarkt wordt tot op de dag van vandaag gedomineerd door de Amerikaanse dollar, maar steeds meer landen zoeken naar manieren om hun afhankelijkheid van de dollar te verkleinen. Een succesvol voorbeeld daarvan is Iran, dat sinds begin 2016 uitsluitend euro's accepteert als betaling voor olie.

China zet eerste stappen richting olie in yuan