• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €54,780 | Zilver: €687

1:00

Centrale banken leggen solide fundament onder goudmarkt

Datum 1 feb. 2019   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud
Centrale banken leggen solide fundament onder goudmarkt

Centrale banken hebben vorig jaar 650 ton goud gekocht en legden daarmee een solide fundament onder de goudmarkt. Dat schrijft de World Gold Council in haar verslag over de goudmarkt in 2018. Ook steeg de wereldwijde afname naar beleggingsgoud, waarbij de vraag naar gouden munten het hoogste niveau in vijf jaar tijd bereikte.

Particuliere beleggers en centrale banken kopen meer goud vanwege aanhoudende economische en geopolitieke onzekerheid. Vooral in de tweede helft van het jaar nam de vraag naar goud toe, geholpen door onrust op de aandelenmarkt.

De World Gold Council schrijft in haar jaarverslag dat centrale banken sinds 1967 niet meer zoveel goud hebben gekocht als in 2018. Landen die al veel goud kochten intensiveerden hun aankopen, terwijl andere landen weer actief werden. Zo kochten onder andere Polen, Hongarije en India voor het eerst in lange tijd weer goud bij. Centrale banken zien het edelmetaal als een veilige haven in onzekere tijden, omdat het geen tegenpartij risico kent.

Centrale banken kopen meer goud

De volgende grafiek laat zien dat centrale banken al sinds het uitbreken van de crisis netto kopers van goud zijn. Vooral opkomende economieën voegen meer edelmetaal aan hun reserves toe, omdat deze landen naar verhouding nog steeds over weinig goud beschikken. Sommige landen volgen een actieve strategie van de-dollarisatie, het afbouwen van dollarreserves ten gunste van reserves in andere valuta en edelmetalen.

Centrale banken kochten vorig jaar meeste goud in vijftig jaar (Bron: World Gold Council)

Goud versus aandelen

Niet alleen centrale banken zochten hun toevlucht in goud, ook particulieren wisten het edelmetaal te vinden. De wereldwijde vraag naar fysiek beleggingsgoud steeg met 4%, wat grotendeels kan worden toegeschreven aan de toegenomen vraag naar gouden munten. In totaal werd er vorig jaar 236,4 ton goud in de vorm van munten verkocht, het hoogste volume in vijf jaar. Opvallend is dat er vooral in Iran veel meer beleggingsgoud werd gekocht. Dat heeft mogelijk te maken met nieuwe Amerikaanse sancties die vorig jaar werden opgelegd.

Goud profiteerde van daling op de beurs (Bron: World Gold Council)

De vraag naar het edelmetaal kreeg een impuls in het vierde kwartaal, toen de aandelenmarkt opeens hard onderuit ging. Onderstaande grafiek laat zien dat de goud-ETF's profiteerden van de onrust op de aandelenmarkt. Terwijl de beurs ongeveer 10% onderuit gingen namen de goudvoorraden in beheer bij deze fondsen met een vergelijkbaar percentage toe.

Veel vraag naar goud in Iran sinds terugkeer Amerikaanse sancties (Bron: World Gold Council)

Productie goudmijnen stijgt

Niet alleen de vraag naar goud stijgt, ook het aanbod lijkt ieder jaar nog wat toe te nemen. In 2018 haalde de goudmijnsector wereldwijd een recordvolume van 3.346,9 ton goud uit de grond. Ee daling van de productie in China, Zuid-Afrika en Peru werd opgevangen door een hogere productie in onder meer Australië, Rusland en Canada. Ook steeg de productie in verschillende West-Afrikaanse landen.

Wereldwijde productie goudmijnen verder gestegen (Bron: World Gold Council)