Centrale banken kopen dit jaar 20% van het goudaanbod

Een vijfde deel van het wereldwijde aanbod van goud verdwijnt dit jaar in kluizen van centrale banken. In de eerste drie kwartalen van dit jaar kochten centrale banken wereldwijd 547,5 ton goud, zo blijkt uit cijfers van de World Gold Council. Dat is meer dan het record 490,7 ton in dezelfde periode van vorig jaar. We stevenen dus opnieuw af op een recordjaar.

Steeds meer landen breiden hun goudvoorraden uit ter diversificatie en als bescherming tegen geopolitiek risico. Volgens Jeffrey Currie, grondstoffenanalist van Goldman Sachs, is goud momenteel aantrekkelijker dan obligaties. Het edelmetaal biedt volgens hem bescherming tegen de effecten van de-dollarisatie, in tegenstelling tot obligaties.

"De-dollarisatie onder centrale banken - de vraag naar goud onder centrale banken is op het hoogste niveau sinds het Nixon tijdperk - neemt een hap van 20% uit het wereldwijde aanbod van goud. Ik vind het edelmetaal aantrekkelijker dan obligaties, omdat obligaties geen weerspiegeling geven van de-dollarisatie.

Met goud kun je staatsobligaties in de portefeuille niet volledig vervangen, maar de redenen om een deel van de obligatieportefeuille om te zetten naar goud zijn sterker dan ooit. We zien nog steeds opwaarts potentieel, nu de economische cyclus op haar einde loopt en politieke onzekerheid de vraag naar goud ondersteunt."

Centrale banken kopen steeds meer goud

Centrale banken voegen al sinds het uitbreken van de financiële crisis goud aan hun voorraden toe. Niet alleen kopen ze de laatste jaren steeds meer goud, ook halen meer landen hun goudvoorraden weg uit New York en Londen. Deze trend is symbolisch voor een afnemend vertrouwen in het monetaire systeem en toenemende geopolitieke spanningen.

De laatste keer dat centrale banken zoveel goud terughaalden was voorafgaand aan de val van het Bretton Woods systeem. Vanwege toenemende zorgen over de inwisselbaarheid van de dollar besloten verschillende Europese landen destijds dollarreserves om te zetten naar goud.

Goudprijs naar $1.600

Niet alleen centrale banken hamsteren goud, ook particulieren zoeken hun toevlucht in het edelmetaal. Analisten van Goldman Sachs adviseren klanten om goud te kopen ter diversificatie van langlopende obligaties. Staatsobligaties hebben traditioneel de reputatie van veilige haven, maar door de lage rente levert deze beleggingscategorie bijna niets meer op. Bedrijfsobligaties leveren meer op, maar kennen ook een hoger risicoprofiel.

Door een vlucht naar edelmetaal is de goudkoers het afgelopen jaar sterk opgelopen. In september bereikte de prijs in euro's zelfs een nieuw record. Sindsdien is de koers een paar procent gedaald. Volgens Goldman Sachs kan de prijsdaling van de afgelopen twee maanden nog even aanhouden, maar voor volgend jaar houdt de bank vast aan een hoger koersdoel van $1.600 per troy ounce.

Centrale banken kopen dit jaar recordhoeveelheid goud (Bron: World Gold Council)

Centrale banken voegen sinds de crisis edelmetaal aan hun reserves toe (Bron: World Gold Council)

Goudaankopen verspreid over het jaar (Bron: World Gold Council)