Er is ook deze week weer volop nieuws te bespreken. We staan stil bij de verschillende ontwikkelingen op de goudmarkt. Bestaat er daarnaast een mogelijkheid dat we binnenkort een ‘Stock-out’ moment krijgen bij zilver? Ook kijken we naar opvallend nieuws uit Tsjechië rondom Bitcoin. Verder bespreken we de forse dalingen van Britse obligaties en de pond. Gaat het Verenigd Koninkrijk een oplossing weten te vinden voor haar begrotingstekort? Trump zet daarnaast omringende landen onder druk met zijn nieuwe plannen. Tenslotte bespreken we de alarmerende berichten vanuit de horecasector, de sterk dalende spaarrente en de woningmarkt die lichte tekenen van afkoeling laat zien.
De goudprijs lijkt de stijgende trend van vorig jaar door te zetten en hikt op dit moment tegen een nieuwe hoogste koers ooit aan. Sloten we het jaar 2024 nog af op 80641 euro per kilo. Nu noteert de goudkoers al ruim boven de 83000 euro per kilo.
Ontwikkeling van de goudprijs sinds begin dit jaar
Zoals we vorige week al schreven voorspellen analisten voor 2025 nog veel hogere koersen. De technisch analisten van Tostrams scharen zich hier ook achter en gaan ervan uit dat een verdere uitbraak naar boven dan ook een kwestie van tijd is. Opvallend is dat Blackrock, één van ’s werelds grootste vermogensbeheerders, in haar outlook voor 2025 zeer uitgesproken schrijft dat van alle beleggingsmogelijkheden die er nu zijn goud en Bitcoin op dit moment de beste beleggingen zijn om je te beschermen tegen dalingen op de aandelenmarkten en de blijvend hoge inflatie.
Voor de korte termijn wijst het World Gold Council daarnaast op de onzekerheid rondom het schuldenplafond in de Verenigde Staten. Zonder tijdig ingrijpen van de politieke partijen zal volgens minister van Financiën Yanet Yellen tussen 14 januari en 23 januari het schuldenplafond van de Verenigde Staten worden bereikt. Komen beide politieke partijen niet tijdig tot een oplossing dan kan dit voor een hernieuwde opleving van de goudprijs gaan zorgen aldus het World Gold Council.
De gouverneur van de Tsjechische centrale Bank, Aleš Michl, heeft interesse getoond in het onderzoeken van Bitcoin als mogelijke aanvulling op de valutareserves van het land. Deze overweging komt voort uit de wens om de portefeuille van de centrale bank te diversifiëren en weerspiegelt een groeiende wereldwijde trend van overheden en instellingen die de rol van cryptocurrency in financiële strategieën onderzoeken. Het feit dat Bitcoin überhaupt ter sprake komt bij een Europese centrale bank is bijzonder te noemen. Het zou de eerste keer zijn dat een Europese centrale bank overweegt om Bitcoin op de balans te zetten. De Tsjechische Nationale Bank ziet voor goud ook een blijvende rol weggelegd. Het streeft erna om haar goudbezit te vergroten tot ongeveer 5 procent van de totale activa in 2028.
Volgens Daniel Ghali van TD Securities halen handelaren zilver weg uit de Londense kluizen van de LBMA om het risico van mogelijke toekomstige nieuwe importrestricties op zilver af te dekken. Dit kan ervoor zorgen dat er een kritiek punt kan worden bereikt in de hoeveelheid zilver dat kan worden verhandeld vanuit deze kluizen. Als dit stock-out moment bij zilver wordt bereikt is een explosieve stijging van de zilverprijs mogelijk aldus Daniel Ghali.
Volume van goud en zilver in troy ounces dat in de Londense kluizen wordt aangehouden (Bron: SRSrocco Report op X)
Het Verenigd Koninkrijk lijkt na Frankrijk het nieuwe zorgenkind van Europa te worden. Beleggers dumpen hun Britse staatsobligaties omdat ze zich zorgen maken over het grote begrotingstekort aldus een artikel in de Belgische krant De Tijd. Daardoor is de Britse tienjaarsrente gestegen naar het hoogste peil sinds 2008. De sociaaldemocratische minister van Financiën Rachel Reeves kondigde eind oktober een forse verhoging van de overheidsuitgaven aan om de economische groei te stimuleren. Daardoor zal het begrotingstekort, dat onder de vorige Conservatieve regeringen sterk is opgelopen, trager dalen dan verwacht. Maar economen vrezen dat de begrotingsvooruitzichten van de Labour-regering te optimistisch zijn. De groei van de Britse economie, die samen met belastingverhogingen de hogere uitgaven moet financieren, is in het derde kwartaal stilgevallen. Bovendien doet de stijging van de rente de rentelasten oplopen. Het VK is een van de belangrijkste handelspartners van Nederland, dus dit kan problemen veroorzaken voor ons land, zegt macro-econoom Edin Mujagic bij BNR.
Met het Verenigd Koninkrijk lijkt de lijst van landen in Europa met staatsschuld en begrotingsproblemen met de dag langer te worden. Als er in het Verenigd Koninkrijk door de politiek net zo gereageerd wordt als in Frankrijk dan gaat dit nog voor veel onrust op de financiële markten zorgen. Volgens de wet van Herbert Stein, economisch adviseur van toenmalig Amerikaanse president Nixon, zal iets wat niet eeuwig kan doorgaan stoppen. Daar valt weinig tegen in te brengen, maar de manier waarop dat gaat gebeuren maakt nogal wat uit. Benodigde hervormingen binnen overheden lijken door politieke druk op dit moment uit te blijven. Het gevolg is dat financiële markten hier direct op reageren door posities in het betreffende land af te bouwen.
Trump wil Groenland, dat bij Denemarken hoort, aan het Amerikaanse grondgebied toevoegen. Hij dreigt de import van goederen uit Denemarken extra te belasten als dat land niet meewerkt. Zelfs het sturen van het leger is voor hem denkbaar. "We hebben Groenland nodig vanwege onze nationale veiligheid." En daar bleef het niet bij. Hij wil ook dat het Panamakanaal weer Amerikaans bezit wordt. Ook hierbij sluit hij inzet van het leger niet uit. Trump opperde bovendien opnieuw dat NAVO-bondgenoot Canada zich bij de VS moet aansluiten. Hij zette een kaartje op zijn eigen Truth Social-kanaal, waarop Canada alvast aan de VS is toegevoegd:
Post van Donald Trump op zijn eigen Truth Social-kanaal (Bron: Truth Social-kanaal Donald J. Trump)
De uitspraak komt net op een moment dat premier Justin Trudeau heeft besloten af te treden als premier van Canada. De beslissing om af te treden komt na een geschil met zijn voormalige minister van Financiën over de aankomende president Donald Trump in de VS. De Canadese minister van Financiën (en vicepremier) Chrystia Freeland nam vorige maand ontslag uit de regering van Justin Trudeau. In haar ontslagbrief stond dat de twee het niet eens werden over de manier om de aankomende hoge importtarieven van Donald Trump aan te pakken.
Krishan Gopaul keek op basis van IMF en centrale bank gegevens (tot en met 30 november 2024) naar het koopgedrag van centrale banken in 2024. Opvallend hierbij is dat de nationale bank van Polen de lijst met kopers aanvoert. Op plekken 2 en 3 staan respectievelijk Turkije en India.
Aan en verkopen van centrale banken tot en met 30 november 2024 (bron: World Gold Council)
De Chinese centrale bank breidde haar goudvoorraad in december met ruim 330.000 ounces uit. Het totaal aantal ounces komt hiermee op 73.29 miljoen. Of deze officiële data vanuit China volledig te vertrouwen is, is natuurlijk altijd de vraag. Goudanalist Jan Nieuwenhuijs gaf immers eerder al aan dat de Chinese centrale bank veel meer goud koopt dan de officiële cijfers vanuit de overheid laten zien. Toch toont het eens te meer aan dat China nog lang niet klaar lijkt te zijn met het uitbreiden van haar strategische reserves. Landen als China hebben bij Rusland gezien dat financiële tegoeden kunnen worden gebruikt als drukmiddel en in het extreemste geval bevroren kunnen worden. Het hebben van strategische reserves die niet bevroren kunnen worden en het land daarnaast minder afhankelijk maakt voor de dollar lijkt voor China van essentieel belang te zijn. China zit met een mogelijke aanstaande handelsoorlog en haar binnenlandse vastgoed problemen in een lastige economische situatie. Dit is onder andere goed te zien aan de koers van de Chinese munt (Yuan). De munt staat in verhouding tot de Amerikaanse dollar op haar laagste niveau in meer dan 16 maanden tijd.
Daling van de Chinese Yuan in verhouding tot de Amerikaanse dollar (bron: X - Holger Zschaepitz)
Voor het eerst sinds december 2019 was de instroom in goud gedekte ETF-fondsen weer netto positief. Dit was met name te danken aan de goud gedekte ETF-fondsen in Azië die het merendeel van deze instroom voor haar rekening namen.
'Aan de ene kant hoop je dat het anders zit, maar de vooruitzichten zijn niet goed', zegt Marijke Vuik, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een artikel op de website van BNR. Een grote zorg binnen de sector zijn de stijgende kosten. Inflatie, verhoogde energietarieven, en hogere huur- en loonkosten drukken zwaar op de winstmarges. ABN AMRO verwacht 450 restaurantfaillissementen in 2025, een verdubbeling ten opzichte van 2023.
In het laatste kwartaal van 2024 lag het gemiddelde op 7,2 bezichtigingen per woning. Vooral in november en december zag Makelaarsland een duidelijke daling in de interesse. In de drie kwartalen ervoor werden gemiddeld ruim negen bezichtigingen per woning geregistreerd aldus het artikel in de Telegraaf. Met name in de grote steden is de interesse van kopers volgens de makelaar flink bekoeld. „Waar in de eerste drie kwartalen gemiddeld bijna dertien kijkers per woning werden gemeten in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, is dit nu teruggezakt naar ruim zeven. Daarmee is de belangstelling per woning in de grote steden voor het eerst sinds lange tijd op hetzelfde niveau als in de rest van Nederland.”
De rente op spaarrekeningen en spaardeposito’s is in één jaar een volle procent gedaald. Financiële vergelijkingssite Geld.nl monitort alle spaarrentes in Europa en stelt vast dat de hoogste spaarrente in twaalf maanden tijd daalde van 4,00% naar 3,00%. En met het volgende rentebesluit van de ECB in zicht lijkt het einde van de daling nog niet nabij. Spaarexpert Sieto de Vries van Geld.nl noemt het rentebeleid van de ECB fragiel.