Volgens cijfers van onderzoeksbureau Thomson Reuters is er nu al vijf jaar op rij sprake van een tekort op de zilvermarkt, maar dat zien we niet terug in de zilverprijs. Daniela Cambone van Kitco vroeg edelmetaalanalist Johann Wiebe van Thomson Reuters om een verklaring voor deze prijsontwikkelingen. Wiebe werkte mee aan de Silver Survey 2018, een jaarverslag over de zilvermarkt dat deze week werd vrijgegeven.

Hoe komt het dat de zilverprijs nog steeds onder de $20 zit. Waarom is de prijs niet hoger?

Er zit een precaire relatie tussen een tekort en een overschot op de markt van edelmetalen en de prijs. Dat hebben we een tijdje geleden al eens aangestipt. Het is niet zo zeer dat er een sterke relatie tussen een tekort op de markt en hogere prijzen en dat er bij een overschot het tegenoverstelde gebeurt, maar ook dat er veel bovengrondse voorraad is die zeer liquide is. Dat zijn munten en baren die beschikbaar zijn om de markt te voeden op het moment dat er een tekort ontstaat, wat nu ook het geval is. Het is dus niet zo dat een tekort automatisch leidt tot hogere prijzen. En als je kijkt naar de omvang van het tekort, dan praten we over slechts 3% van de totale fysieke markt. Dat is niet voldoende om een significante impact te hebben op de zilverprijs.

Dus er is geen sprake van peak silver?

Ik denk het niet. Het is wel bullish als je het hebt over het koersdoel voor dit jaar, want er zijn wel argumenten te bedenken voor een hogere prijs dit jaar. Misschien kan dat de prijs naar $18 per troy ounce doen stijgen, maar van 'peak silver' is geen sprake. De tijd dat de zilverprijs veel hoger stond dan nu, dat zie ik op korte termijn niet gebeuren, helaas.

Praat je dan over een termijn van vijf jaar? Of tien jaar? Komen die oude niveaus weer terug?

Dat is een goede vraag, die krijgen we vaak. Dat is natuurlijk afhankelijk van heel veel verschillende variabelen. Het moet gezegd worden dat de zilvermarkt verschillende componenten heeft die een aanzienlijke invloed hebben. De industrie is goed voor ongeveer 60% van de vraag, daarna heb je juwelen en daarna beleggingszilver, dat goed is voor ongeveer 15% van de totale vraag. Om de zilverprijs weer te laten stijgen tot het niveau van die hoogtijdagen moet het sentiment dermate zijn dat beleggers bereid zijn aanzienlijk meer zilver van de markt te halen en op die manier de prijs te laten stijgen. En dat vereist een zeer positief scenario voor beleggers en een slecht economisch sentiment.

Als we de koersdoelen bekijken - ik heb bedragen tot $138 per troy ounce gehoord - houden ze dan een verkooppraatje?

Tot zekere hoogte heeft iedereen bepaalde belangen in de markt, waardoor ze bepaalde uitspraken doen en misschien dat daar in zekere zin sprake van is. Het hangt er maar net van af welke variabelen je in overweging neemt, maar wij zien dit voorlopig niet gebeuren.

Er is momenteel veel vraag naar zilver voor gebruik in zonnepanelen. Hoe zie je dat?

Retail demand is nog steeds een significant deel van de zilvermarkt. We zagen het afgelopen jaar 151 miljoen troy ounce vraag naar zilveren munten en zilverbaren. Dat is weliswaar minder dan het jaar ervoor, maar het is nog steeds aanzienlijk. Vorig jaar werd de markt gekenmerkt door twee fasen. We hadden de neergaande fase in de beleggingsvraag, maar een sterke vraag naar zilver voor industriële toepassingen, met name zonnepanelen. Op het gebied van zonnepanelen zien we absoluut een sterke toename van de vraag, gedreven door China. Er is een grote transitie gaande van fossiele brandstof naar zonne-energie, want we verbranden nog steeds veel kolen. Zonne-energie gaat dus een belangrijke rol spelen voor zilver.

De goud/zilver ratio staat momenteel boven de 80. Sommige analisten adviseren daarom een short positie op goud en een long positie op zilver. Hoe zie jij dat?

Ik begrijp waar dat vandaan komt, ik heb ook naar die ratio gekeken. Over de afgelopen vijftig jaar was deze ratio gemiddeld 55, nu zitten we op 82. En als je naar de geschiedenis kijkt, dan zie je dat iedere keer als de ratio rond de 80 schommelt, dat deze weer gaat dalen. Je kunt zeggen dat als de ratio historisch gezien 55 is en dat je nu 82 troy ounce zilver nodig hebt om een troy ounce goud te kopen, dat zilver dan momenteel goedkoop of goud duur is.