• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €54,239 | Zilver: €663

1:00

BTW op zilveren munten verandert, wat zijn de gevolgen?

Datum 11 okt. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws
BTW op zilveren munten verandert, wat zijn de gevolgen?

 

De btw op zilveren munten is sinds kort verhoogd van 7% naar 19% als gevolg van een wetswijziging in Duitsland. Door deze wetswijziging veranderen ook de prijzen van zilveren munten in Nederland, omdat handelaren deze om fiscale reden via Duitsland inkopen. Dit betekent dat het duurder wordt om zilveren munten te kopen, maar dat u bij verkoop ook meer geld terug krijgt voor uw munten. De verhoging van de btw is inmiddels voor alle zilveren munten op onze website doorgevoerd, zowel voor inkoop- als verkoopprijzen. Heeft u al zilveren munten in bezit, dan krijgt u daar nu een hogere prijs voor bij verkoop. In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste vragen. Wat moet u weten over de btw op zilveren munten?

Waarom verandert de btw op zilveren munten?

Eind september stuurde het Ministerie van Financiën een brief, waarin staat dat het gunstige btw-tarief van 7% voortaan alleen nog maar voor verzamelmunten zal gelden, munten waarvan de waarde tenminste 250% van de intrinsieke zilverwaarde bedraagt. Voor zilveren beleggingsmunten die geen verzamelwaarde hebben moeten handelaren vanaf nu het hoge btw-tarief van 19% in rekening brengen. Dat geldt dus voor alle populaire beleggingsmunten, zoals de Oostenrijkse Philharmoniker, de Canadese Maple Leaf, de American Eagle, de Britse Brittannia en de Australische Kangaroo.

Met deze btw-verandering maakt de Duitse regering een einde aan een maas in de wetgeving, waardoor handelaren zilveren beleggingsmunten tegen hetzelfde gunstige btw-tarief konden aanbieden als verzamelmunten. De wetgeving maakte tot voor kort ook onderscheid tussen import van munten van binnen en buiten de Europese Unie, waardoor de Oostenrijkse Philharmoniker munten via een omweg werden ingevoerd om onder het gunstige tarief te vallen. Om deze verschillen op te heffen heeft de Duitse regering de btw op alle zilveren munten die geen verzamelobject zijn nu naar 19% gebracht.

Waarom heeft dit gevolgen voor Nederland?

Tot voor kort was het voor goudhandelaren in Nederland goedkoper om zilveren munten via Duitsland te importeren. Dit voordeel werd doorberekend aan de consument, waardoor zilveren munten voor consumenten vaak voordeliger waren dan zilverbaren. Dat voordeel komt nu te vervallen, omdat ook beleggingsmunten fiscaal minder aantrekkelijk zijn geworden. Deze prijsverandering hebben we doorgevoerd bij alle munten in ons assortiment, zowel de verkoop- als inkoopprijzen.

Wat betekent dit voor de prijs van zilveren munten?

Door de hogere btw betaalt u voortaan meer voor zilveren munten en wordt het verschil tussen de spotprijs van zilver en de prijs van een fysieke zilveren munt groter. Het verschil tussen aan- en verkoopprijs blijft in principe hetzelfde, omdat we de munten vanaf nu ook voor een hogere prijs van u terugkopen. Het wordt dus niet duurder om fysiek zilver aan te kopen, u betaalt alleen meer btw die u uiteindelijk weer terug krijgt op het moment dat u het edelmetaal weer aan ons verkoopt.

Is het nog interessant om zilveren munten te kopen?

In principe blijven zilveren munten bijna even interessant als voor de btw-verhoging. U krijgt door de hogere belasting weliswaar minder zilver voor uw geld, maar dat krijgt u weer terug op het moment dat u de munten weer verkoopt. Het enige nadeel is dat er bij aankoop van munten nu meer geld opgesloten blijft in de vorm van btw, waarover u geen rendement maakt. Stel dat u voor €10.000 aan zilveren munten wilt kopen, dan krijgt u voor dat bedrag nu minder munten. Dat betekent dat u bij een stijging van de zilverprijs effectief iets minder rendement maakt over uw inleg, maar dat u bij een daling van de zilverprijs ook iets minder verlies heeft. Een deel van uw inleg zit immers opgesloten in btw.

Kan ik zilver kopen zonder btw?

Er zijn nog steeds verschillende manieren om fysiek zilver te kopen zonder btw te betalen. De eerste mogelijkheid is om zilver te kopen in combinatie met opslag in Zwitserland, omdat het edelmetaal daar niet met btw wordt belast. U betaalt dan alleen voor het fysieke edelmetaal en de bijkomende opslagkosten. Een tweede optie is om het edelmetaal zakelijk aan te kopen, zodat u de btw kunt verrekenen. U betaalt dan wel btw over de aanschaf van het zilver, maar dat kunt u weer terugvragen via de belastingaangifte.

 

 Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.