• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €54,239 | Zilver: €663

1:00

Vraag naar beleggingszilver bereikt hoogste niveau in vijf jaar

Datum 20 nov. 2020   Categorieën Categorieën: Beleggen in zilver
Vraag naar beleggingszilver bereikt hoogste niveau in vijf jaar

De vraag naar zilver zal dit jaar naar verwachting met 27% toenemen tot 236,8 miljoen troy ounce, het hoogste niveau sinds 2015. Beleggers kopen dit jaar niet alleen meer zilverbaren en zilveren munten, ook nam de populariteit van zilver-ETF's een grote vlucht. Sinds het begin van dit jaar zijn de voorraden van deze beleggingsinstrumenten met 326 miljoen troy ounce toegenomen tot een totaal van meer dan 1 miljard troy ounce. Nog nooit eerder hadden ETF's zoveel zilver onder beheer, zo concludeert het Silver Institute.

De zilverkoers is dit jaar flink gestegen, een stijging die gepaard ging met hoge volatiliteit. In maart deden beleggers zilver nog massaal in de verkoop en daalde de prijs van het edelmetaal net zo hard als de aandelenkoersen. Daarna volgde een krachtig herstel, gedreven door een grote vraag naar beleggingszilver. Dit zorgde voor grote fluctuaties in de goud/zilver ratio. Kreeg je in maart nog 127 troy ounce zilver voor een troy ounce goud, in november was die ratio gezakt tot 76. Dat is in historisch perspectief nog steeds hoog, maar niet meer zo extreem als aan het begin van de coronacrisis.

De zilverprijs kende dit jaar grote schommelingen

Minder zilveren sieraden

In andere segmenten van de zilvermarkt daalde de vraag. Volgens het Silver Institute kwam de industriële vraag dit jaar uit op 466,5 miljoen troy ounce, het laagste niveau in vijf jaar. Ook daalde de vraag naar zilver voor gebruik in zonnepanelen. Deze markt is dit jaar goed voor naar schatting 88 miljoen troy ounce, een afname van 11% ten opzichte van vorig jaar.

Door de coronacrisis was er in belangrijke afzetmarkten als de Verenigde Staten en India ook minder vraag naar zilveren sieraden. Door de lockdown maatregelen waren juweliers enige tijd gesloten, maar veel belangrijker was de economische impact van de coronamaatregelen. Vooral in opkomende economieën werden mensen financieel hard geraakt. Daardoor gingen er minder sieraden over de toonbank.

Aanbod zilver daalt

Het totale aanbod van zilver is dit jaar waarschijnlijk kleiner dan vorig jaar. Volgens het Silver Institute zal de totale zilvermijnproductie dit jaar met 6,3% dalen naar 780,1 miljoen troy ounce. Dat komt vooral door coronamaatregelen, waardoor sommige mijnen tijdelijk moesten sluiten. Dit raakte de mijnbouwsector in belangrijke productielanden als Mexico, Peru en China. Deze productieproblemen zijn inmiddels voorbij.

Lees ook:

Wereldwijde vraag naar beleggingszilver is dit jaar sterk toegenomen (Bron: Silver Institute)

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines