Vraag naar zilver sterk toegenomen in eerste helft 2020

De vraag naar zilver als belegging in de eerste helft van dit jaar sterk toegenomen. Dat schrijft het Silver Institute in een nieuwe update. Zo stegen de voorraden van zilver-ETF's dit jaar met 196 miljoen troy ounce naar een nieuw record van 925 miljoen troy ounce. Nog nooit voegden beleggers in één jaar zoveel posities aan ETF's voor zilver toe, een trend die we eerder ook al zagen bij goud. Ook zilveren beleggingsmunten waren in trek, want in de eerste helft van dit jaar verkochten munthuizen 60% meer munten dan in dezelfde periode vorig jaar. De run op zilveren munten zorgde voor langere levertijden en hogere premies.

Volgens het Silver Institute stappen meer beleggers in zilver door de extreem lage rente en alle stimuleringsmaatregelen van centrale banken. Ook was zilver in de eerste helft van dit jaar relatief goedkoop ten opzichte van goud. Zo steeg de ratio in maart door een scherpe daling van de zilverkoers naar een record van 127. Nog nooit eerder kreeg je als belegger zoveel zilver voor je goud. Eind juni was deze ratio alweer wat gezakt, tot een niveau van 97,8. Daarmee is zilver in historisch opzicht nog steeds sterk ondergewaardeerd ten opzichte van het gele edelmetaal.

Beleggers stappen in zilver

Beleggers kochten in de eerste helft van dit jaar vooral zilveren munten en ETF's. Op de termijnmarkt nam de vraag naar zilver juist af, gezien de daling van het aantal openstaande contracten. Eind juni hielden speculanten 176 miljoen troy ounce aan long posities aan, een daling van 40% ten opzichte van eind december 2019. Wel steeg het aantal openstaande contracten in juni, wat suggereert dat meer beleggers de afgelopen maand terugkeerden naar de termijnmarkt.

Tegenover de toegenomen vraag naar beleggingszilver staat een daling van de vraag naar zilveren sieraden. Door de lockdown maatregelen moesten veel juweliers hun deuren sluiten, waardoor de wereldwijde vraag naar zilveren sieraden dit jaar 7% lager zal uitvallen. Dat is minder dan de verwachte vraaguitval van 25% dit jaar voor gouden sieraden. Het coronavirus heeft ook effect op de productie van zilvermijnen, want die valt naar verwachting 7% lager uit dan vorig jaar.

Voor de tweede helft van dit jaar voorziet het Silver Institute een verdere toename in de vraag naar beleggingszilver. Niet alleen vanwege de extreem lage rente en monetaire stimulering door centrale banken, maar ook doordat meer beleggers zilver zullen ontdekken als het ondergewaardeerde edelmetaal. Het instituut verwacht dat de zilverkoers dit jaar verder zal stijgen tot $21 per troy ounce, waarbij de goud/zilver ratio naar 90 daalt. Op het moment van schrijven staat de zilverkoers op $18,76 per troy ounce en €533 per kilogram.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines