Silver Institute verwacht 13% hogere zilverprijs in 2020

De macro-economische en geopolitieke situatie blijft ook dit jaar gunstig voor edelmetalen. Dat schrijft het Silver Institute in een vooruitblik op de zilvermarkt in 2020. De organisatie verwacht dat zowel de industriële vraag naar zilver als de belangstelling voor zilver onder beleggers zal aansterken. Ook zullen veel fabrikanten die het afgelopen jaar hun voorraad hebben afgebouwd deze weer aanvullen. Vooral in de elektronicasector en de auto-industrie zal de vraag naar zilver dit jaar toenemen, zo verwacht het Silver Institute.

De markt voor zonnepanelen laat daarentegen een wisselend beeld zien. De afgelopen tien jaar groeide deze markt naar een omvang van 100 miljoen troy ounce zilver op jaarbasis, maar de groei lijkt sinds 2017 af te zwakken. De vraag naar zonnepanelen neemt nog altijd toe, maar fabrikanten compenseren dat door steeds minder zilver in hun panelen te verwerken. Het Silver Institute verwacht dat de totale vraag naar zilver voor zonnepanelen de komende jaren daarom zal stabiliseren of dalen.

Beleggen in zilver

Zilver is een edelmetaal met veel industriële toepassingen, want de helft van het jaarlijkse aanbod wordt voor dit doeleinde gebruikt. De rest wordt verhandeld als beleggingsobject, bijvoorbeeld in de vorm van zilveren munten en zilverbaren. De zilverprijs reageert dus niet alleen op veranderingen in de industriële vraag, maar ook op veranderingen in de investeringsvraag. Dat maakt zilver meer volatiel dan bijvoorbeeld goud, waarvan de industriële component relatief klein is.

Het afgelopen jaar is de zilverprijs weer gestegen, maar het edelmetaal blijft achter bij goud. Op het moment van schrijven is een troy ounce zilver bijna 90 keer zo goedkoop als een troy ounce goud. Daarmee is zilver op dit moment historisch gezien sterk ondergewaardeerd. Volgens het Silver Institute lijkt het sentiment in de zilvermarkt na een aantal magere jaren weer aan te trekken. Zij verwachten dat de vraag naar fysiek beleggingszilver dit jaar voor het derde jaar op rij zal stijgen. Daardoor zal het overschot in de zilvermarkt afnemen, zo concludeert het Silver Institute.

Verwachting zilverprijs

De gemiddelde zilverprijs was in 2019 voor het eerst in vier jaar tijd hoger dan in het voorgaande jaar. Door de lagere rente en door nieuwe monetaire stimulering zochten beleggers hun toevlucht in edelmetalen. De zilverprijs steeg het afgelopen jaar met 15,5% en de verwachting van het Silver Institute is dat de prijs dit jaar met nog eens 13% zal toenemen. Voor dit jaar voorziet men een gemiddelde prijs van $18,40 per troy ounce, het hoogste niveau in zes jaar. Op 15 april publiceert het Silver Institue haar jaarrapport over de zilvermarkt, de World Silver Survey.

Klik hier om zilveren munten te kopen

Klik hier voor btw-vrij zilver met opslag