Turkije ruilt dollarreserves voor goud

Turkije heeft de laatste tijd veel goud gekocht en zal dat voorlopig ook blijven doen. Om haar goudvoorraad verder aan te vullen koopt hun centrale bank niet alleen goud uit het buitenland, maar ook van binnenlandse goudmijnen. Dat aandeel wordt steeds groter, want de verwachting is dat de goudmijnsector van Turkije haar productie dit jaar met 16% zal uitbreiden tot 44 ton.

Daarmee volgt Turkije de strategie van Rusland, dat ook jarenlang de binnenlandse productie opkocht om haar goudvoorraad uit te breiden. In 2017 kreeg de Turkse centrale bank het recht om als eerste het goud dat binnenlandse mijnen produceren op te kopen. Van die optie heeft de centrale bank volop gebruik gemaakt, want de afgelopen twee jaar hebben niet veel landen zoveel goud aan hun reserves toegevoegd als Turkije. Daarover schreven we afgelopen zomer al een uitgebreide analyse.

Van valutareserves naar goud

De goudaankopen van de Turkse centrale bank zijn opmerkelijk, omdat het land er economische niet zo sterk voor staat. De waarde van de Turkse lira is de laatste jaren sterk gedaald, maar dat weerhoudt de centrale bank er niet van om nog meer goud te kopen. Dit jaar heeft de centrale bank al meer dan 170 ton goud aan haar strategische reserve toegevoegd, meer dan bijvoorbeeld Rusland en China. Volgens de laatste cijfers beschikt het land inmiddels over een goudvoorraad van 602 ton, bijna evenveel als Nederland.

Terwijl Turkije in hoog tempo goud blijft kopen is haar valutareserve bijna gehalveerd. Daar zijn verschillende verklaringen voor te vinden. Een van die verklaringen is dat het land dollars gebruikt om goud uit het buitenland te importeren. Volgens de Turkey’s Gold Miners Association importeerde Turkije vorig jaar 160 ton goud met een totale waarde van $7,2 miljard. In de eerste zeven maanden van dit jaar importeerde het land al 137 ton goud. Daardoor zal het land dit jaar waarschijnlijk opnieuw haar dollarreserves aanspreken.

Goudvoorraden

Door de stijging van de goudkoers kan de goudmijnsector van Turkije investeren in uitbreiding van haar productiecapaciteit. Volgens Hasan Yucel, hoofd van de Turkey’s Gold Miners Association, heeft het land heeft naar schatting nog 1.500 ton aan ondergrondse goudreserves.

Deze reserve is tegen de huidige goudkoers zelfs meer waar dan de gasvoorraden voor de Turkse kust, zo verklaarde Yucel tegenover Bloomberg. "De toegevoegde waarde van het goud is veel groter dan van de ontdekking van het aardgas. Dat maakt duidelijk dat de overheid meer moet doen om de goudproductie te ondersteunen."

Turkije gaat aan de leiding met goudaankopen (klik voor grotere versie)

Turkije heeft de laatste jaren veel goud gekocht (klik voor grotere versie)

Goud versus valutareserves Turkije (klik voor grotere versie)

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines