In navolging op India probeert nu ook Turkije goud kopen te ontmoedigen. De bevolking van het land koopt gouden sieraden, munten en goudbaren als vorm van spaargeld, tot ongenoegen van de banken. Zij willen graag het spaargeld van de Turken beheren en proberen daarom klanten te verleiden hun goud in te leveren.

De Istanbul Gold Refinery probeert al vijf jaar in samenwerking met de banken goud op te halen dat de Turken al jaren als appeltje voor de dorst bewaren. De banken willen dit edelmetaal graag beheren en bieden daarom gratis opslag voor goud aan tot een bedrag van 150.000 Turkse lira (ongeveer €50.000).

Turken die het goud inleveren bij de bank krijgen daarvoor een speciaal banktegoed. Dit tegoed kunnen ze vervolgens op ieder gewenst moment in cash opvragen. Volgens de Istanbul Gold Refinery is het verstandig om goud in te leveren bij de bank, omdat het dan beschermd is tegen diefstal of verlies.

Sparen in goud

Er ligt naar schatting 5.000 ton goud bij Turkse huishoudens, dat zijn sieraden, munten en goudbaren die men als vorm van spaargeld achter de hand houdt. Dat betekent dat de bevolking bij de actuele goudkoers een goudschat van 580 miljard Turkse lira (bijna €200 miljard) in bezit heeft.

Volgens economen en bankiers moet dit goud in omloop gebracht worden, omdat het niets zou opleveren als het ergens thuis bewaard wordt. Volgens Durmus Yilmaz, voormalig gouverneur van de Turkse centrale bank, moet de bevolking aangespoord worden hun geld in andere beleggingen te stoppen dan in goud.

“Je moet een manier vinden om de burgers aan te sporen geld op een spaarrekening te zetten of het te beleggen in aandelen en obligaties in plaats van goud. Het goud komt niet in de economie terecht. De persoon die het koopt legt het in de kluis, het heeft geen enkele impact op de markt”, aldus Yilmaz.

Goudprijs in Turkse lira naar record

Het is niet vreemd dat de Turkse bevolking liever spaart in goud dan bij de bank. Sinds 1999 is de goudprijs in Turkse lira namelijk met een factor veertig gestegen. Ter vergelijking, in euro’s en dollars is goud nu bijna vijf keer zoveel waard als in 1999. Door de hoge inflatie is het gewoon niet aantrekkelijk om veel geld op een spaarrekening te zetten. In plaats daarvan geeft men de voorkeur aan goud kopen

Goudprijs in Turkse lira