• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €54,239 | Zilver: €663

1:00

Tekort aan platina dreigt door coronacrisis

Datum 20 nov. 2020   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud, Beleggen in zilver
Tekort aan platina dreigt door coronacrisis

Er dreigt dit jaar een groot tekort aan platina door een combinatie van toenemende vraag en een dalend aanbod. Dat schrijft de World Platinum Investment Council in een nieuw rapport over het derde kwartaal. De vraag naar platina voor zowel industriële toepassingen als voor beleggingsdoeleinden trok aan, terwijl de productie van de mijnbouwsector achterbleef. Het tekort over het derde kwartaal kwam daardoor uit op 709.000 troy ounce, terwijl de organisatie voor heel 2020 een tekort van 1,2 miljoen troy ounce verwacht. Ondanks een herstel van de mijnbouwproductie verwacht men ook volgend jaar nog een tekort.

De coronapandemie had in het tweede kwartaal een grote impact op de productie van platinamijnen. Daardoor kwam er dit jaar veel minder platina uit Zuid-Afrika, de belangrijkste producent van het edelmetaal. Haalde de mijnbouwsector vorig jaar wereldwijd nog 8,26 miljoen troy ounce platina uit de grond, dit jaar is dat naar schatting slechts 6,74 miljoen troy ounce. Dat terwijl de vraag naar platina als belegging dit jaar met 406.000 troy ounce is gestegen tot 1,66 miljoen troy ounce, een toename van 32%. Het edelmetaal profiteert van een vlucht naar veilige havens, waarbij platina een interessant alternatief lijkt voor goud.

Groot tekort aan platina in 2020 (Bron: WPIC)

Platina versus goud

De laatste jaren is platina relatief goedkoop geworden ten opzichte van goud. Aan het begin van deze eeuw was dit edelmetaal bijna twee keer zo duur als goud, maar sinds de financiële crisis geven beleggers steeds meer de voorkeur aan het gele metaal. Sinds de coronacrisis is goud zelfs meer dan twee keer zo duur als platina. Veel beleggers vreesden een terugval in de industriële vraag naar platina, waardoor de platinaprijs daalde. In het derde kwartaal trok de markt weer aan, naarmate meer landen de coronamaatregelen versoepelden en de economische activiteit aantrok. Daardoor herstelde ook de platinaprijs.

Deze positieve ontwikkeling zien we ook terug in de nieuwste cijfers van het World Platinum Investment Council. In alle segmenten van de platinamarkt zagen we in het derde kwartaal een herstel, met als grootste uitschieter de investeringsvraag. Deze kwam in het derde kwartaal uit op 981.000 troy ounce, meer dan 2,5 keer zoveel als de 381.000 troy ounce in het tweede kwartaal. Beleggers kochten in deze periode vooral platina via ETF's en via de termijnmarkt. Platina munten en baren waren minder populair.

Wereldwijde vraag naar platina per kwartaal (Bron: WPIC)

Beleggers kochten het derde kwartaal meer platina, vooral via ETF's (Bron: WPIC)

Beleggen in platina

In tegenstelling tot goud is platina vooral een industrieel metaal. Zo komt 30% van de totale vraag voor rekening van de auto-industrie en nog eens 26% voor rekening van andere industriële toepassingen. Ongeveer 23% gaat naar sieraden, terwijl men de resterende 21% als belegging koopt. De prijs van het edelmetaal wordt daardoor ook in sterke mate bepaald door economische trends. Bij een opleving van de economie kan de industriële vraag toenemen. In een ongunstig economisch scenario kan platina ook profiteren, omdat beleggers dan hun toevlucht zoeken in tastbare bezittingen. Platina is door de relatief lage prijs een interessant alternatief voor goud.

De verwachting is dat de platinamarkt ook volgende jaar een tekort zal laten zien. Door een verder herstel van de mijnproductie en een verwachte afname van de investeringsvraag komt het tekort in 2021 wel lager uit dan dit jaar, namelijk op 220.000 troy ounce. Door de relatief lage prijs ten opzichte van goud is platina dit jaar wellicht een interessant alternatief voor goud en zilver.

Wilt u beleggen in platina? Klik dan hier voor munten en baren of hier voor platina in combinatie met opslag in Zwitserland. Die laatste optie is vrijgesteld van btw en daarmee nog aantrekkelijker voor beleggers.

Wereldwijde vraag naar platina daalt (Bron: WPIC)

Productie van platina daalde nog sneller (Bron: WPIC)

Beleggers vertegenwoordigen dit jaar 21% van de totale markt voor platina (Bron: WPIC)

Disclaimer: Holland Gold geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.