• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €54,428 | Zilver: €615

1:00

Perth Mint ziet verkoop gouden munten aantrekken

Datum 3 okt. 2014   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud, Beleggen in zilver

De Australische Perth Mint heeft in de maand september veel meer gouden munten en goudbaren verkocht dan in voorgaande maanden, zo blijkt uit de verkoopcijfers die het munthuis onlangs naar buiten bracht. De afgelopen maand produceerde het munthuis in totaal 68.781 troy ounce aan gouden baren en munten, het grootste volume in 11 maanden tijd. De verkoop lag in september 89% hoger dan in de maand augustus, maar vergeleken met dezelfde maand van vorig jaar bleef de verkoop vrijwel gelijk.

Traditioneel is de maand september een goede maand om goud te kopen, maar dit jaar was dat niet het geval. In dollars daalde de goudprijs de afgelopen maand met 6,2%, de grootste maandelijkse daling sinds juni vorig jaar. Blijkbaar heeft dat beleggers wereldwijd niet afgeschrikt om goud te kopen bij de Perth Mint, gezien de sterke toename van de verkoop ten opzichte van de maand augustus.

Zilver

De verkoop van zilver bleef op peil, maar was zeker niet spectaculair. In de maand september verkocht de Perth Mint 756.839 troy ounce aan zilveren munten en zilverbaren, een daling van 7,5% ten opzichte van een maand eerder en een daling van 21,3% ten opzichte van dezelfde maand van vorig jaar.

Omdat de maandelijkse verkoopcijfers van de munthuizen sterk fluctueren is het beter om naar de cumulatieve en de gemiddelde maandelijkse volumes te kijken. De volgende grafieken laten de totale verkoop van goud en zilver over de afgelopen jaren zien. We zien dat de verkoop van goud dit jaar duidelijk achter loopt op vorig jaar. De verkoop van zilver blijft wel opvallend goed lopen, bijna op het niveau van recordjaar 2013. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met die van de US Mint, het Amerikaanse munthuis dat de gouden en zilveren Eagle munten produceert.

Merk op dat de verkoopcijfers van 2012 lager uitvallen, omdat de Perth Mint pas in de derde maand van dat jaar begon met de publicatie van deze verkoopcijfers.

De gemiddelde maandelijkse verkoop van goud ligt dit jaar met 41.250 troy ounce per maand veel lager dan vorig jaar, toen de Perth Mint maandelijks bijna 62.500 troy ounce goud verkocht. De gemiddelde maandelijkse verkoop van zilver ligt dit jaar met ruim 620.000 troy ounce ook lager dan de bijna 720.000 troy ounce per maand van vorig jaar.

Productie Perth Mint

Bron Suchecki, analist van de Perth Mint, merkt op twitter op dat de verkoop van goud bestemd voor particulieren maar een klein gedeelte is van de totale hoeveelheid goud en zilver die het munthuis verwerkt. Tegenover de ongeveer twee ton aan goud die verwerkt is tot de bekende beleggingsmunten en baren werd er de afgelopen maand 25 ton goud aan goudbaren geproduceerd voor verkoop aan andere smelterijen en bullion banks.

Verkoop goud bij de Perth Mint

Verkoop zilver Perth Mint