• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €54,239 | Zilver: €663

1:00

Oplopende inflatie zorgt voor vlucht naar goud

Datum 1 jun. 2021   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver
Oplopende inflatie zorgt voor vlucht naar goud

 

Mei was de beste maand voor goud sinds juli vorig jaar. Het edelmetaal profiteert van snel oplopende inflatiecijfers, waardoor beleggers zich meer zorgen maken over geldontwaarding. Zo steeg de inflatie in de VS in april naar het hoogste niveau sinds 2008, terwijl de inflatie in Duitsland het hoogste niveau in drie jaar bereikte. Desondanks houden centrale banken vast aan hun ruime monetaire beleid, omdat ze van mening zijn dat de inflatie tijdelijk is. Het zorgt voor een vlucht naar goud, een belegging die traditioneel goed rendeert bij een lage reële rente.

De goudkoers stond eind mei rond de €50.300 per kilo, terwijl dat een maand eerder nog ongeveer €47.300 was. Dat is een koerswinst van 6,3%, de grootste stijging in een maand sinds juli vorig jaar. Toen was het edelmetaal nog op weg naar een nieuwe all-time high van meer dan $2.000 per troy ounce, nu herstelt het edelmetaal van een relatief zwak eerste kwartaal, waarin de koers naar $1.700 per troy ounce zakte. In maart bereikte de goudprijs nog het laagste niveau in een jaar. Nu de rentestijging niet verder doorzet en de inflatie wel oploopt ziet het vooruitzicht er opeens een stuk gunstiger uit.

Goudprijs staat weer boven de €50.000 per kilo

Zilverprijs nadert de €750 per kilo

Inflatie stuwt goudprijs hoger

Begin dit jaar bouwden beleggers hun posities in het edelmetaal nog af, omdat hun aandacht toen uitging naar de stijgende rente en het vooruitzicht van economisch herstel. De goudvoorraden van ETF's, beleggingsproducten die fysiek goud aanhouden, lieten in mei voor het eerst in vier maanden weer groei zien. Volgens John Reade van de World Gold Council kwam er in mei per saldo 60 ton bij, gedreven door Noord-Amerikaanse en Europese ETF's. Ook bouwen beleggers weer een grotere positie op via de termijnmarkt. Volgens Bloomberg stegen de long posities van hedgefondsen en speculanten naar het hoogste niveau sinds januari.

Door de aantrekkende economie is de vraag naar olie en andere grondstoffen sterk toegenomen, met prijsstijgingen tot gevolg. Daarnaast zijn er logistieke problemen en productiebeperkingen gerelateerd aan het coronavirus, wat langere levertijden en hogere transportkosten veroorzaakt. Een deel van deze factoren zijn tijdelijk, maar bij veel beleggers leeft het idee dat het ruime monetaire beleid van centrale banken een structureel hoge inflatie zal veroorzaken. Ook blijft de lage spaarrente een rol spelen, want dat maakt goud kopen aantrekkelijker.

ETF's voegden in mei weer goud aan hun voorraden toe (Bron: World Gold Council)

Van crypto naar goud?

Het is ook denkbaar dat het edelmetaal afgelopen maand profiteerde van enorme volatiliteit in de cryptomarkt. Na een stormachtige rally begin dit jaar volgde in mei een scherpe correctie in Bitcoin en veel andere virtuele munten. De koers van Bitcoin daalde van $58.000 naar $38.000, terwijl ook andere virtuele munten onderuit gingen. Daardoor verdampte in korte tijd ongeveer $1 biljoen aan marktwaarde uit de cryptomarkt. Goud kent veel minder grote koersschommelingen en is daarmee aantrekkelijker als veilige haven en als alternatief voor de spaarrekening. Eerder leek de opmars van Bitcoin de goudprijs nog onder druk te zetten.

Goudprijs beweegt mee met de reële rente in de VS

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines