• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €56,161 | Zilver: €669

1:00

Munthuizen kunnen vraag naar gouden munten amper bijhouden

Datum 14 dec. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws
Munthuizen kunnen vraag naar gouden munten amper bijhouden

 

Hoge inflatie en aanhoudende geopolitieke onzekerheid zorgen voor een vlucht naar edelmetalen. Verschillende munthuizen draaien inmiddels op volle toeren om aan de vraag naar gouden en zilveren munten te kunnen voldoen. Het Oostenrijkse munthuis kan de vraag zelfs niet meer bijhouden. Volgens de directeur van het munthuis, Gerhard Starsich, is de vraag naar de gouden Philharmoniker munten sinds 1989 niet zo hoog geweest als dit jaar. Dit jaar overtreft zelfs de coronacrisis van 2020, toen edelmetalen ook niet aan te slepen waren.

"Momenteel is iedere gouden munt die geslagen wordt al verkocht. We zouden zelfs drie keer zoveel munten kunnen verkopen als we kunnen produceren", aldus Starsich. Bij de winkel van het munthuis staan mensen van verschillende leeftijden en afkomst al maanden in de rij om gouden en zilveren munten te kopen, zo schrijft Reuters in een korte reportage. De gouden Philharmoniker is volgens het Oostenrijkse munthuis momenteel zelfs de populairste gouden munt in Europa en Japan.

'Opeenstapeling van crises'

De run op edelmetalen is volgens Starsich het gevolg van een opeenstapeling van crises. "Het begon met de coronacrisis, met de pandemie, toen de mensen onrustig waren. Toen viel Rusland in februari Oekraïne binnen. Dat stimuleerde de verkoop weer. Daarna kwam de stijgende inflatie in de zomer en herfst, die de verkoop nog iets verder deed stijgen." In een financieel conservatief land als Oostenrijk zoekt het publiek in tijden van crisis zijn toevlucht in de veiligheid van contant geld en edelmetalen.

De centrale bank van Oostenrijk, eigenaar van het munthuis waar de Philharmoniker munten worden geslagen, zei in oktober in een presentatie over de financiële positie van huishoudens dat Oostenrijkers in de 2,5 jaar sinds het begin van de coronapandemie meer goud hebben gekocht dan in de vijf jaar daarvoor. De verkoopcijfers waren in de eerste helft van dit jaar zelfs hoger dan in de eerste helft van 2020, toen de coronacrisis net begon.

Deze stijging komt overeen met de verkoopcijfers van Holland Gold. Ook wij verkochten dit jaar meer edelmetalen dan in 2020, het jaar van de coronacrisis. Oktober van dit jaar was zelfs onze beste maand ooit, beter dan enige maand uit het coronajaar 2020. Paul Buitink, managing direct van Holland Gold, ziet dezelfde trend als het Oostenrijkse munthuis:

"Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne is de vraag naar edelmetalen sterk toegenomen en op een substantieel hoger niveau gebleven. Door de hoge inflatie en zorgen over de energiecrisis in Europa steeg de vraag in oktober tot recordhoogte. Zo lang de spaarrente laag blijft en de inflatie hoog, verwachten we dat deze trend zal aanhouden."

Munthuizen draaien op volle toeren

Niet alleen het Oostenrijkse munthuis ziet een vlucht naar edelmetalen. Ook bij andere munthuizen rollen er de laatste maanden meer beleggingsmunten van de band. Zo verkocht de Australische Perth Mint in oktober een recordhoeveelheid van ruim 183.000 troy ounce aan gouden munten en baren, een verdubbeling ten opzichte van een maand eerder en zelfs drie keer zoveel als in oktober vorig jaar. De verkoop van gouden munten was in oktober 2,5 keer zo hoog als het gemiddelde van de afgelopen tien jaar.

Dit jaar verkocht het munthuis in totaal al 942.031 troy ounce aan goud, een toename van 7,1% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. De verkoop van zilveren munten en baren ligt dit jaar met 15,83 miljoen troy ounce zelfs 27,8% hoger dan vorig jaar. Neil Vance van de Perth Mint schrijft deze resultaten toe aan een toegenomen vraag naar edelmetalen in met name de Verenigde Staten en Duitsland:

"De piek hield de hele maand oktober aan, wat resulteerde in onze beste maand ooit voor het aantal verkochte ounces in de vorm van munten en geslagen baren. De vraag van klanten in de VS en Duitsland was ongelooflijk sterk."

De Royal Canadian Mint, het officiële munthuis van Canada, zag vraag naar gouden Maple Leaf munten in het derde kwartaal ten opzichte van vorig jaar met 14% stijgen naar 354.300 troy ounce. De vraag naar zilveren Maple Leafs bleef vrijwel onveranderd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Of de Royal Canadian Mint ook profiteerde van de piek in de vraag in oktober, dat weten we pas als het munthuis begin volgend jaar haar cijfers over het vierde kwartaal bekendmaakt.

Goud als veilige haven

Door de combinatie van hoge inflatie en een nog altijd lage spaarrente is het minder interessant om veel geld op de bankrekening te laten staan. Ook hebben traditionele beleggingen als aandelen als obligaties dit jaar dit jaar forse verliezen geleden. Daardoor wordt het aantrekkelijker om een deel van het vermogen in edelmetalen te bewaren, ter diversificatie en als bescherming tegen een financiële crisis. Volgens de directeur van het Oostenrijkse munthuis is december is traditioneel een goede maand, omdat mensen ook gouden munten kopen als kerstcadeau voor familie of vrienden.

Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.