Meer dan 800 virtuele munten zijn waardeloos geworden


Van alle virtuele munten die de laatste jaren in omloop zijn gebracht zijn al er meer dan 800 volledig waardeloos geworden, zo blijkt uit een overzicht van de website Dead Coins. Talloze verschillende munten vielen ten prooi aan hackers of bleken het werk van oplichters, waardoor de waarde van deze munten tot minder dan één cent daalde. Ook waren er veel munten die het om een andere reden niet gehaald hebben.

De meest bekende virtuele munt is de Bitcoin, maar daarnaast zijn er meer dan duizend alternatieve munten in omloop. Ze worden vaak aangeprezen in combinatie met een bepaald verdienmodel of vanwege unieke functionaliteit, maar in de praktijk blijkt dat veel munten zich niet te onderscheiden van de massa. In sommige gevallen stoppen de ontwikkelaars met het project, terwijl er in andere gevallen niet genoeg belangstelling is voor de virtuele munt.

Wildgroei aan virtuele munten

Ondanks het feit dat zoveel virtuele munten al waardeloos zijn geworden heeft de markt nog niet het punt van verzadiging bereikt. Werd er vorig jaar nog voor $3,8 miljard aan nieuwe virtuele munten in omloop gebracht, dit jaar staat de teller volgens de website CoinSchedule al op $11,9 miljard. Er is dus nog steeds veel belangstelling om te belegging in virtuele munten, al zijn speculanten zich nu meer bewust geworden van de risico's.

Volgens de website Coinmarketcap zijn er momenteel meer dan 1.600 verschillende virtuele munten waar actief in gehandeld wordt, die gezamenlijk een marktwaarde van $267 miljard vertegenwoordigen. Daarvan heeft Bitcoin als meest bekende cryptomunt een marktaandeel van 42,5%. Deze virtuele munt bereikte in december vorig jaar een record van bijna $20.000, maar zakte daarna weg tot een prijs van $6.500 op het moment van schrijven.

Deze ontwikkeling in de markt van virtuele munten doet denken aan de vooravond van de dotcombubbel, toen veel verschillende internetbedrijven naar de beurs gingen om geld op te halen bij beleggers. Veel van deze bedrijven overleefden de beurscrash niet, terwijl sommigen uitgroeiden tot grote en machtige technologiebedrijven. Een vergelijkbare trend zien we bij de virtuele munten, waar beleggers nu het kaf van het koren beginnen te scheiden.