Israël voegt Chinese yuan aan valutareserves toe

Door: Frank Knopers 

De centrale bank van Israël neemt vier nieuwe valuta op in haar reserves, waaronder de Chinese yuan. Het is de grootste aanpassing in de samenstelling van haar reserves in meer dan tien jaar tijd. Naast de Chinese valuta wil de centrale bank ook Japanse yen, Australische dollars en Canadese dollars aanhouden. Deze aanpassing gaat vooral ten koste van haar positie in euro's, want die daalt van bijna 31% naar 20%. Het aandeel dollars in de valutareserves krimpt door deze aanpassing van 66,5% naar 61%.

Tot voor kort hield Israël alleen Amerikaanse dollars, euro's en Britse ponden aan, maar door recente ontwikkelingen ziet de centrale bank zich genoodzaakt ook andere valuta aan haar reserves toe te voegen. Sinds de oorlog in Oekraïne hebben Europa en de Verenigde Staten de valutareserves van Rusland geblokkeerd. Daardoor zijn er in niet-Westerse economieën meer twijfels ontstaan over de betrouwbaarheid van de euro en de dollar. Sommige analisten, zoals Zoltan Pozsar van Credit Suisse, verwachten dat grondstoffenvaluta daardoor belangrijker zullen worden.

Mogelijk bereid de centrale bank van Israël zich voor op een scenario waarin ze andere valuta nodig heeft om grondstoffen te kunnen kopen. Zo vraagt Rusland nu al roebels voor gas en overweegt ze dat ook te doen voor andere grondstoffen. Onlangs nog liet Saoedi-Arabië doorschemeren dat ze een deel van haar olie mogelijk in Chinese yuan wil afrekenen. Cijfers van het IMF laten zien dat het aandeel van de dollar in de valutareserves van centrale banken eind vorig jaar was gedaald tot 59%, het laagste aandeel sinds 1995. Ondertussen is het aandeel van de Chinese yuan, het Britse pond en de Canadese dollar gestegen.

Israël voegt andere valuta aan reserves toe

Aanpassing valutareserves

Afgelopen jaren zijn de valutareserves van Israël flink gegroeid, mede dankzij een toenemende productie en export van aardgas. Zo stegen de totale reserves in twee jaar tijd van $120 miljard naar meer dan $200 miljard. Deze snelle stijging dwingt het land meer na te denken over de samenstelling van haar reserves. Met het plan om 2% in yuan en 3,5% in zowel Australische als Canadese dollars aan te houden brengt Israël haar valutareserves dit jaar meer in lijn met het internationale gemiddelde.

Opvallend is dat de centrale bank van Israël wel diversificatie toepast binnen haar valutareserves, maar dat ze nog altijd geen goud heeft. Op de meest recente balans van de centrale bank zien we geen goudvoorraden. Cijfers van de World Gold Council laten zien dat Israël de afgelopen twintig jaar ook niet over een goudvoorraad beschikte. Voor een land dat bovengemiddeld veel tijd en aandacht besteed aan haar veiligheid is dat een opmerkelijke strategie. Met $200 miljard aan valutareserves lijkt het voor de hand te liggen om ook wat goud aan te houden. Zeker met toenemende geopolitieke risico's en de transitie van een dollarsysteem naar een multipolaire wereldorde.

 

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.