• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €54,239 | Zilver: €663

1:00

Grafiek: Populariteit goud versus Bitcoin

Datum 18 dec. 2020   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver
Grafiek: Populariteit goud versus Bitcoin

De prijs van Bitcoin steeg deze week naar $23.600 en verbrak daarmee het oude record van drie jaar geleden. Door de historisch lage rente is de belangstelling voor Bitcoin toegenomen, terwijl steeds meer institutionele partijen de virtuele munt erkennen als alternatieve beleggingscategorie. Maar hoe verhoudt de populariteit van Bitcoin zich tot goud en zilver?

De cryptomunt deelt een aantal eigenschappen met goud en is daarmee voor sommigen een alternatief spaarmiddel. Ook komen er volgend jaar nieuwe financiële producten als ETF's voor Bitcoin, waardoor beleggingsfondsen makkelijker in de virtuele munt kunnen beleggen.

De huidige rally in Bitcoin lijkt dan ook anders dan die van drie jaar geleden. Toen was de virtuele munt bij het grote publiek nog relatief nieuw en kreeg het veel aandacht in de media. Speculanten stapten massaal in, maar daarna ging de koers ook snel weer naar beneden. Dit jaar kwam de rally voor veel mensen echter als een verrassing, omdat het aantal zoekopdrachten nu beduidend lager is dan drie jaar geleden.

Bitcoin versus edelmetalen

Vergelijken we de populariteit van de virtuele munt met die van edelmetalen, dan zien we een interessante ontwikkeling. Zo is de belangstelling voor goud door de jaren heen steeds verder toegenomen. Sinds de coronacrisis is het aantal zoekopdrachten voor goud nog harder gestegen.

Beleggers en spaarders maken zich niet alleen zorgen over de economie, maar ook over de waarde van het geld. Door de negatieve rente is het niet meer rendabel om geld op een spaarrekening te laten staan. Ook levert $17 biljoen aan staatsobligaties inmiddels een negatief rendement op.

Vooral goud en Bitcoin lijken van deze trend te profiteren, want het aantal zoekopdrachten voor zilver bleef de laatste jaren vrij constant. Dat neemt niet weg dat zilver dit jaar een goede belegging was. Omdat de zilvermarkt veel kleiner is dan de goudmarkt is de prijs van dit metaal uiteindelijk veel harder oplopen.

Sinds het begin van dit jaar is de zilverkoers in dollars 45% gestegen, terwijl de goudkoers 24% hoger staat. Bitcoin deed het nog beter, want de prijs van de virtuele munt ligt op het moment van schrijven zelfs drie keer zo hoog als begin dit jaar.

Populariteit Bitcoin versus goud en zilver (klik voor grotere versie)

Toelichting: De resultaten uit bovenstaande grafiek zijn afkomstig van Google Trends en zijn gebaseerd op de Engelstalige zoektermen. Dat kan het beeld iets vertekenen, omdat goud en zilver in verschillende talen anders worden geschreven. Voor Bitcoin daarentegen geldt in alle landen dezelfde naam. De resultaten uit deze grafiek zijn wereldwijd, wat betekent dat de scores voor goud en zilver in werkelijkheid iets hoger kunnen liggen.

De afbeelding boven dit artikel is afkomstig van QuoteInspector en is vrij beschikbaar onder de Creative Commons licentie.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines