• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €54,294 | Zilver: €614

1:00

Goudmijnen houden lage goudprijs in stand?

Datum 20 aug. 2014   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

De CEO van Randgold beklaagt zich dat goudmijnen onvoldoende samenwerken. Ondanks de daling van de goudprijs van vorig jaar blijven mijnen hun productie opschroeven. In sommige gevallen brengen ze hun product met verlies op de markt.

Bloomberg schrijft dat de jaarlijkse productie van goudmijnen wereldwijd vorig jaar voor het eerst boven de 3.000 ton uitkwam. Dat terwijl de goudprijs vorig jaar voor het eerst in meer dan tien jaar tijd zakte en de vraag naar fysiek goud dit jaar lager uit zal vallen dan vorig jaar.

Volgens Mark Bristow zijn de goudmijnen zelf verantwoordelijk voor de zwakke ontwikkeling van de goudprijs. "De sector blijft goud op de markt brengen tegen een verlies. We zijn als industrie niet gedisciplineerd genoeg." 

Bescherming goudprijs

Waarschijnlijk doelt de CEO van RandGold op het gebrek aan coördinatie in de goudmijnsector. Zoals olieproducerende landen hun productie afstemmen om een bepaalde prijs te behouden, zo zouden landen met een goudmijnsector ook kunnen samenwerken om het aanbod van goud op de markt te reguleren.

Omdat er geen goede coördinatie is tussen goudmijnen wordt hun eindproduct tegen een veel te lage prijs op de markt aangeboden. Die lage goudprijs is slecht voor de sector, omdat goudmijnen ieder jaar veel moeten investeren om hun productie voor de langere termijn op peil te houden.

Dit jaar is de goudprijs al met 10% gestegen, maar nog steeds hebben veel mijnen het moeilijk. Dat blijkt ook uit de waardering van mijnbouwaandelen. Sinds september 2012 is de waardering van GDX en GDXJ gehalveerd.