De vraag naar fysiek goud was in het derde kwartaal van dit jaar 7% hoger dan een jaar geleden, zo schrijft onderzoeksbureau Thomson Reuters GFMS in haar nieuwste kwartaalrapport. De stijging is volledig te verklaren door een toegenomen vraag naar goudbaren en gouden munten, want de vraag naar het edelmetaal voor het maken van juwelen daalde wereldwijd met 1% ten opzichte van een jaar geleden. Ook centrale banken bleven goud kopen, zij voegden in het derde kwartaal netto 132 ton aan hun reserves toe.

Goudbaren en gouden munten populair

De vraag naar goudbaren en gouden munten kwam in het derde kwartaal van dit jaar uit op 296 ton. Dat is 26% ten opzichte van zowel een jaar geleden en ruim 25% meer dan in het vorige kwartaal. De vraag naar belegginsgoud steeg in het derde kwartaal door de daling van de goudkoers en door de correctie op de Chinese aandelenmarkt.

In China en India steeg de vraag naar beleggingsgoud met 30 en 26 procent. Ook op de Europese markt zorgden deze ontwikkelingen voor meer vraag naar goud. Volgens Thomson Reuters GFMS werd er in het derde kwartaal in Duitsland 19% meer beleggingsgoud verkocht.

Vraag naar gouden en zilveren munten trekt weer aan (Bron: GFMS)

Centrale bank blijven kopen

Ook centrale banken blijven onafgebroken goud kopen, vooral in de opkomende economieën. In het derde kwartaal voegden zij gezamenlijk 132 ton aan hun reserves toe, een stijging van 13% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar en meer dan een verdubbeling ten opzichte van een relatief zwak tweede kwartaal.

Rusland en China nemen verreweg de meeste goudaankopen voor hun rekening. De centrale bank van China kocht veel goud in juli (19 ton), augustus (16 ton) en september (15 ton). Rusland voegde ook veel goud aan de reserves toe. Zij kochten volop goud in juli (12,5 ton), augustus (31 ton) en september (34 ton). Alleen deze twee landen waren in het derde kwartaal goed voor in totaal 127 ton goudaankopen.

Volgens Thomson Reuters GFMS wordt 2015 het zesde jaar op rij waarin centrale banken netto goud aan hun reserves toevoegen. Sinds het uitbreken van de financiële crisis proberen centrale banken met grote valutareserves wat meer spreiding aan te brengen in de portefeuille door meer goud aan te houden.

Wereldwijde vraag naar goud 7% hoger in derde kwartaal (Bron: GFMS)

Vraag naar juwelen licht gedaald

Ongeveer de helft van de vraag naar fysiek goud is bestemd voor de productie van juwelen. Volgens cijfers van Thomson Reuters GFMS was deze markt in het derde kwartaal ongeveer even groot als een jaar geleden. Door de daling van de goudprijs steeg weliswaar de vraag vanuit India (+5%) en China (+0,5%), maar die stijging werd onder andere teniet gedaan door een zwakke Europese markt (-25%).

India weer grootste goudmarkt

Volgens de cijfers van Thomson Reuters GFMS heeft India in het derde kwartaal weer de koppositie van China overgenomen als grootste goudmarkt ter wereld. De eerste drie kwartalen was de Indiase goudmarkt goed voor een totale vraag van 642 ton, tegenover 579 ton voor de Chinese goudmarkt.

Vraag naar goud 7% hoger door toegenomen verkoop munten en baren