Rusland heeft in de maand september opnieuw veel goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de laatste cijfers van de Russische centrale bank. De goudvoorraad groeide met 1,1 miljoen troy ounce (omgerekend 34,21 ton) naar een totale omvangt van 43,5 miljoen troy ounce. Rusland blijft veel goud kopen, want in augustus voegde de centrale bank ook al een miljoen troy ounce aan haar reserves toe.

Sinds 2009 heeft de centrale bank van Rusland meer dan 745 ton goud gekocht, zo analyseerde de website Smaulgld. Dat is zelfs meer dan de 654 ton goud die de Chinese centrale bank in dezelfde periode aan haar reserves toevoegde. Van juni 2014 tot en met augustus 2015 heeft de Russische centrale bank in totaal 8,8 miljoen troy ounce goud gekocht, terwijl de teller voor alleen dit jaar al op 4,7 miljoen troy ounce staat.

Rusland blijft goud kopen

Sinds 2006 heeft de centrale bank van Rusland bijna onafgebroken goud aan haar reserves toegevoegd. De volgende grafiek van Sharelynx laat zien dat de totale goudvoorraad de afgelopen negen jaar is toegenomen van ongeveer 400 ton naar meer dan 1.300 ton.

Volgens Elvira Nabiullina, de gouverneur van de Russische centrale bank, hebben de ontwikkelingen van de afgelopen zomer de centrale bank aangespoord het beleid ten aanzien van de goudreserve te herzien. Sindsdien lijkt Rusland maandelijks nog meer goud te kopen dan voorheen.

Goudvoorraad Rusland sinds 1994

Van valutareserve naar goudreserve

De laatste twee jaar zien we in Rusland een duidelijke verschuiving van valutareserves richting goud. Ondanks de daling van de goudprijs van de afgelopen twee jaar heeft Rusland haar positie in edelmetaal van acht naar dertien procent weten uit te breiden. En dat is gebaseerd op de huidige goudkoers, want de Russische centrale bank waardeert haar goudvoorraad sinds 2006 maandelijks naar de marktprijs. Daarvoor werd een veel lagere vaste koers van $300 per troy ounce gehanteerd.

Van valutareserve naar goudreserve

Goudvoorraad Rusland als percentage totale reserves