• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €58.553 | Zilver: €724

1:00

Cryptomunten in zwaar weer en stablecoin crasht. Wat is er aan de hand?

Datum 12 mei. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws
Cryptomunten in zwaar weer en stablecoin crasht. Wat is er aan de hand?

Door: Frank Knopers 

De prijzen van cryptomunten staan opnieuw zwaar onder druk. Bitcoin verloor in een week tijd bijna 30% van haar waarde, terwijl de koers van het aandeel Coinbase in dezelfde periode zelfs met 40% kelderde. Coinbase, een van de grootste handelsplatformen in de wereld van cryptomunten, rapporteerde tegenvallende winstcijfers. Niet alleen was het aantal transacties in het eerste kwartaal van dit jaar 44% lager dan in het vorige kwartaal, ook daalde het aantal actieve gebruikers. En deze week crashte ook een grote stablecoin. Wat is er aan de hand?

In november vorig jaar steeg de marktwaarde van alle cryptomunten naar een record van $2,9 biljoen en vertegenwoordigde alleen Bitcoin al een waarde van ruim $1 biljoen. Sindsdien is de waarde van de cryptomarkt gehalveerd. Een mogelijke verklaring is een verandering in de risicoperceptie van beleggers. Door de snel stijgende rente verkopen beleggers hun meest risicovolle activa, waaronder techaandelen en cryptomunten. De waardedaling van cryptomunten sinds november vorig jaar ging namelijk gepaard met een forse correctie in techaandelen.

TerraUSD

Het negatieve sentiment in de cryptomarkt kwam deze week ook op een andere manier tot uiting. Een dag nadat de Amerikaanse centrale bank een rapport naar buiten had gebracht over de gevaren van stablecoins crashte de koers van stablecoin TerraUSD. Deze cryptomunt is niet gedekt door onderpand, maar gebruikt een algoritme om de koers stabiel te houden. De ontwikkelaars van de munt gebruiken daarvoor een andere cryptomunt genaamd luna. Handelaren kunnen hun terraUSD altijd inruilen voor $1 aan luna, een cryptomunt waarvan de waarde vrij kan fluctueren.

Dit systeem functioneerde goed in een opgaande markt, want door het algoritme werd de stablecoin terraUSD steeds populairder en steeg de waarde van luna. Toen begin deze week bekend werd dat het bedrijf achter de stablecoin een deel van haar onderpand in Bitcoin moest uitlenen sloeg het sentiment echter om. Veel handelaren verkochten beide cryptomunten, waardoor de waarde van luna kelderde en het algoritme niet meer functioneerde. De koers van luna zakte woensdag naar $3,76, terwijl die een week eerder nog op $82 stond. Daardoor daalde ook de stablecoin terraUSD, van een waarde van ongeveer $1 naar slechts $0,30.

De stablecoin TerraUSD zakt door het ijs

Koers van de cryptomunt luna crasht ook

Miljarden verdampt

Door deze plotselinge crash is er voor $30 miljard aan luna en voor $13 miljard aan terraUSD verdampt. Een zorgelijke ontwikkling, omdat stablecoins een belangrijke rol spelen in de cryptomarkt. Stablecoins zijn populair, omdat ze door hun vaste koers geschikt zijn om transacties tussen verschillende cryptomunten te faciliteren. Net zoals valutahandelaren de meeste valuta via de dollar verhandelen, zo handelaren cryptohandelaren vaak via stablecoins. Daarmee omzeilen ze een conversie naar bijvoorbeeld euro's en dollars via het reguliere banksysteem. Deze conversie is niet altijd mogelijk, omdat banken over het algemeen terughoudend zijn met transacties in cryptomunten.

Het is niet alleen de vraag of terraUSD deze klap te boven zal komen, maar ook of deze crash nog gevolgen zal hebben voor andere stablecoins. Zo is er nog altijd veel onduidelijkheid over stablecoin Tether, de derde grootste cryptomunt met een marktwaarde van $82 miljard. Deze virtuele munt zou gedekt zijn door staatsleningen en aandelen, maar hoeveel precies is nog steeds onduidelijk. Door de crash van terraUSD zal de markt nog kritischer kijken naar andere stablecoins, zoals Tether.

Risico's

De Amerikaanse centrale bank waarschuwt al langer voor de risico's van stablecoins. Ze vervullen een essentieel functie in de markt van cryptomunten, maar opereren buiten het gebied van financieel toezichthouders. Bovendien is de markt zeer geconcentreerd, want de drie grootste stablecoins - Tether, USD Coin en Binance Coin - hebben met een gezamenlijke waarde van $180 miljard een marktaandeel van 80% onder de stablecoins.

Men gaat ervan uit dat deze cryptomunten altijd inwisselbaar zijn tegen dollars, maar ze zijn gedekt door activa die deze dekking niet altijd kunnen garanderen. Wanneer veel mensen tegelijk hun stablecoins verkopen, dan kan dat de stabiliteit van de cryptomarkt en daarmee ook de rest van het financiële systeem volgens de Amerikaanse centrale bank ondermijnen.

De vraag is hoe het nu verder moet met cryptomunten. Deze relatief jonge beleggingscategorie blijkt vooralsnog meer gecorreleerd met de populaire techaandelen dan met inflatie of geopolitiek risico. In dat perspectief heeft goud een beter trackrecord opgebouwd. Ook de goudprijs is wat gedaald door de stijgende rente, maar lang niet zo hard als de koers van Bitcoin. Tot voor kort was #hodl het motto van de cryptobelegger (buy and hold), nu is dat #wagmi. Een afkorting die staat voor 'We are all gonna make it.' Het suggereert dat cryptobeleggers hun verwachtingen wat getemperd hebben.

 

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.