China heeft in de maand september aanzienlijk meer goud uit Hong Kong geïmporteerd dan in voorgaande maanden, zo schrijft Reuters op basis van de laatste cijfers van het Hong Kong Census and Statistics Department. Hong Kong is een belangrijke doorvoerhaven voor het Chinese vasteland en veel goud komt via deze weg het land binnen. Daarom geven deze importcijfers een goede indicatie voor de Chinese vraag naar fysiek goud.

In september importeerde China netto 97,24 ton goud uit Hong Kong, tegenover 59,32 ton in de maand augustus. De import steeg voor de derde maand op rij en bereikte het hoogste niveau sinds september vorig jaar.

Meer vraag naar goud in derde kwartaal

Het derde kwartaal importeerde China in totaal meer dan 211 ton goud via Hong Kong, veel meer dan in voorgaande kwartalen. De toegenomen vraag naar goud houdt direct verband met de daling van de goudkoers en de crash van de Chinese aandelenmarkt in de zomer.

Ook de oplopende premies op goud op de Chinese goudmarkt gaven volgens Reuters een impuls aan de markt. Door de toegenomen spread tussen de wereldwijde goudprijs de prijs van het edelmetaal in China was het voor banken aantrekkelijker goud te importeren.

Chinese import goud via Hong Kong naar hoogste niveau sinds september 2014

GFMS

Onderzoeksbureau Thomson Reuters GFMS verwacht dat de vraag naar goud vanuit China ook in het vierde kwartaal hoog zal blijven en dat de tweede helft van het jaar daarmee aanzienlijk beter wordt dan de eerste helft.

Eerder deze week publiceerde het onderzoeksbureau haar cijfers over de wereldwijde goudmarkt in het derde kwartaal en daaruit kwam naar voren dat de vraag naar goudbaren en gouden munten een kwart hoger lag dan in het vorige kwartaal en het derde kwartaal van 2014. In China steeg de vraag naar beleggingsgoud in het derde kwartaal zelfs met 30%.

Toch verwacht het onderzoeksbureau niet dat de vraag naar goud in China dit jaar het record van 2013 zal overtreffen. Toen ontketende een grote prijsdaling van goud wereldwijd een stormloop op zowel sieraden als beleggingsgoud. In dat jaar importeerde China een recordhoeveelheid van 1.128 ton goud uit Hong Kong.

Cumulatieve import van goud via Hong Kong