• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €58.041 | Zilver: €709

1:00

China blijft goud kopen: 21 ton in november

Datum 7 dec. 2015   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De Chinese centrale bank heeft de afgelopen maand naar schatting 21 ton goud aan haar reserves toegevoegd, de grootste maandelijkse aankoop sinds in juni bekend werd dat haar goudvoorraad sinds 2009 met ruim 600 ton goud was toegenomen.

De waarde van de Chinese goudreserve steeg van $59,52 miljard eind oktober naar $63,26 miljard eind november, wat gecorrigeerd voor de verandering van de goudkoers gelijk staat aan een toename van 21 ton goud. In oktober kocht China ook al 14 ton bij.

Met de aankoop van november groeide de totale omvang van de Chinese goudreserve naar 1.743 ton. Dat lijkt veel, maar tegen de huidige goudkoers is het niet veel meer dan twee procent van de totale reserves. Toch is de goudreserve in absolute zin fors toegenomen, want in het voorjaar van 2009 was de Chinese goudvoorraad niet groter dan 1.054 ton.

China profiteerde in november van een lagere goudkoers, want het edelmetaal werd de afgelopen maand 7% goedkoper. De verwachting van een renteverhoging door de Federal Reserve blijft de prijzen van edelmetalen onder druk zetten.

Valutareserves

China blijft haar focus verschuiven van valutareserves naar goud, want in november daalde de valutareserve met $87,2 miljard naar $3,44 biljoen. Dat is het laagste niveau sinds februari 2013 en de derde maand van daling op rij. Vorig jaar tikte de valutareserve van China nog een record van $4 biljoen aan.

China heeft naar verluid dollars verkocht om de waarde van de yuan te ondersteunen. De munt werd in augustus nog met een paar procent gedevalueerd, waardoor de munt speelbal werd van speculanten op de valutamarkt. Door tientallen miljarden aan dollars te verkopen wist de Chinese centrale bank het vertrouwen in de yuan te herstellen.

Centrale banken kopen

Niet alleen China voegt stelselmatig goud aan haar reserves toe. Ook landen als Rusland en Kazachstan rapporteren bijna iedere maand een toename van hun goudvoorraden. Sinds het uitbreken van de financiële crisis zijn centrale banken netto kopers van goud geworden en daar hebben China en Rusland een opvallend groot aandeel in.

China kocht in november 21 ton goud, de grootste aankoop in minstens vijf maanden