De Chinese centrale bank heeft in oktober ongeveer 14 ton goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het Chinese State Administration of Foreign Exchange. De waarde van de Chinese goudreserve steeg van $61,2 miljard in september naar $63,6 miljard in oktober. Gecorrigeerd voor de ontwikkeling van de goudprijs gedurende deze periode is dat een toename van naar schatting 14 ton goud.

De officiële goudreserve van China bedraagt momenteel 1.722,5 metrische ton, omgerekend ongeveer 55,38 miljoen troy ounce. De afgelopen maanden heeft het land ter diversificatie van de reserves maandelijks 15 tot 20 ton goud bijgekocht en sinds 2009 is de totale goudreserve zelfs met 57% toegenomen.

Van valutareserves naar goud

China heeft in verhouding tot de valutareserves maar weinig goud op de balans staan. Van de totale reserves van $3,5 biljoen bestaat minder dan 2% uit edelmetaal. En terwijl de Chinezen goud kopen doen ze juist valutareserves van de hand. In 2014 piekte de Chinese valutareserve op ongeveer $4 biljoen, maar sindsdien heeft de centrale bank $500 miljard verbruikt.

Volgens Mark O’Byrne van Goldcore beperkt de Chinese centrale bank zich niet tot het kopen van goud. Via het China Investment Corporation (CIC) investeert China in tientallen goudmijnen van Zuid-Amerika tot Afrika. Daarmee stellen ze de toekomstige aanvoer van fysiek goud veilig.

Ondanks de relatief zwakke ontwikkeling van de goudkoers van de afgelopen jaren blijven centrale banken goud kopen. Vooral Rusland en China zijn erg actief op deze markt, zij kopen bijna iedere maand minstens 10 ton goud bij. Het is de vraag waar al dat goud vandaan komt, want er zijn al jaren geen centrale banken meer die nog op grote schaal voorraden goud verkopen. Het goud komt dus van de goudmijnen ofwel van de secundaire markt.

China voegt 14 ton goud aan reserves toe (Bron: Sharelynx)

Terwijl de valutareserve krimpt (Bron: Sharelynx)