De Russische centrale bank heeft in oktober 18,66 ton goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de Bank of Russia. De totale waarde van de Russische goudvoorraad steeg van $48,89 miljard eind september naar $50,58 miljard eind oktober. Gecorrigeerd voor de ontwikkeling van de goudkoers is dat een toename van ongeveer 600.000 troy ounce.

Rusland heeft de afgelopen jaren bijna onafgebroken goud aan haar reserves toegevoegd en beschikt inmiddels over een voorraad van 1.378 ton. Daarmee blijft het land op de zesde plaats in de lijst van landen met de grootste goudreserves.

Sinds het begin van dit jaar heeft de Russische centrale bank al 164,8 ton goud aan haar reserves toegevoegd. Vergeleken met een jaar geleden steeg het percentage goud op de balans van de centrale bank van minder dan 10% naar meer dan 13,5%, terwijl de goudkoers in deze periode met ongeveer tien procent daalde.

De centrale bank van Rusland waardeert haar goudreserve sinds 2006 iedere maand naar de actuele goudkoers, wat betekent dat het edelmetaal nu op een lagere prijs per troy ounce op de balans staat dan in oktober vorig jaar.

Rusland breidt goudreserve verder uit

Rusland bouwt valutareserve af

De volgende grafiek laat zien dat de centrale bank van Rusland vorig jaar een aanzienlijk deel van haar valutareserves heeft gebruikt om de waardedaling van de roebel onder controle te houden. De laatste maanden nemen de valutareserves weer iets toe, maar de goudvoorraad groeit net zo hard.

Rusland blijft goud kopen ter diversificatie van de reserves, omdat goud volgens de gouverneur van de centrale bank vrij is van politiek risico. Net als Rusland bouwt ook China haar valutareserves af ten gunste van goud. Merk op dat centrale banken ook goud kopen nu de goudkoers in dollars gezakt is naar het laagste niveau sinds 2010. Blijkbaar speelt dat geen enkele rol in de overweging om edelmetaal aan de reserves toe te voegen. Sterker nog, we hebben de indruk dat landen zelfs meer goud kopen als de prijs daalt. 

Rusland heeft meer dan 13,5% van haar reserves in goud

Update (25-11-2015): In het oorspronkelijk artikel werd de goudvoorraad uitgedrukt in miljoenen. Dit moesten miljarden zijn.