Canada heeft in februari het laatste deel van haar goudvoorraad verkocht, zo blijkt uit het laatste overzicht van het Canadese ministerie van Financiën. Eind vorig jaar stond er nog maar 3 ton goud op de balans en in januari werd daar al bijna 80% van verkocht. In februari werd het laatste deel van 21.851 troy ounce aan gouden munten ook in de verkoop gedaan. Daarmee is Canada de enige van alle G20 landen zonder een goudreserve.

Het grootste deel van het Canadese goud werd in het verleden al op de markt gebracht. In 1965 lag er nog ongeveer 1.000 ton in de kluis, maar twintig jaar later was de helft daarvan al verkocht. Tussen 1990 en 2002 werd ook de tweede helft van de voorraad in hoog tempo van de hand gedaan.

Canada doet goudvoorraad in uitverkoop

“De goudreserve van Canada behoort tot de regering en worden aangehouden door het ministerie van Financiën. Besluiten ten aanzien van de goudvoorraad worden daarom door de minister van Financiën genomen”, zo verklaarde een woordvoerder van het ministerie. “Het besluit tot goud verkopen werd niet genomen vanwege een specifieke goudkoers. De verkoop is over een langere periode en op een gecontroleerde manier uitgevoerd.”

Volgens econoom Ian Lee van de Sprott School of Business at Carleton universiteit uit Ottawa heeft de overheid geen enkele reden meer om goud aan te houden. “Onder het oude systeem werden valuta gedekt door goud. De Amerikaanse dollar was gekoppeld aan goud tegen een koers van $35 per troy ounce. Maar in 1971 haalde Nixon de Verenigde Staten - om verschillende redenen waar ik verder niet op in zal gaan - van de goudstandaard af.”

Tot en met augustus 1971 waren dollars en goud inwisselbaar, maar sindsdien heeft het edelmetaal geen officiële functie meer. “Het is een edelmetaal, net als zilver, en dat kan verkocht worden net als iedere andere bezitting”, aldus de Canadese econoom.


Goud verkopen?

Het besluit van de Canadese regering is opmerkelijk, omdat centrale banken wereldwijd al acht jaar op rij netto goud kopen. Dat is de langste onafgebroken reeks sinds de London Gold Pool van de jaren zestig. Centrale banken van opkomende economieën voegen nog steeds goud aan hun reserves toe, terwijl in Europa meer centrale banken besluiten goud weg te halen uit de Verenigde Staten.

Sinds het uitbreken van de financiële crisis is het vertrouwen in centrale banken en in de dollar als wereldreservemunt onder druk komen te staan. Daarom willen meer landen goud terughalen of hun reserve verder uitbreiden.

Canada heeft geen bovengrondse goudvoorraad meer, maar in het extreme geval kan ze altijd nog aanspraak maken op de bodemreserves. Het land was in 2014 nog de vijfde grootste goudproducent ter wereld met een mijnproductie van 160 ton.