Big Reset: Schuldverlichting voor opkomende economieën?

Centraal bankiers en ministers van financiën van de grootste economieën komen op 13 november bijeen om schuldverlichting voor de armste landen te bespreken. Het gaat om een extra bijeenkomst, voorafgaand aan het reguliere topoverleg binnen de G-20 dat op 21 en 22 november zal plaatsvinden in Saoedi-Arabië. Deze extra bijeenkomst kan een nieuwe fase inluiden in de kwijtschelding van schulden van de allerarmste landen. In oktober bereikten de grootste economieën al overeenstemming over de noodzaak tot schuldverlichting, omdat veel zwakkere economieën door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen.

Westerse landen proberen China te overtuigen van de noodzaak tot kwijtschelding van schulden. Ook China heeft de laatste jaren veel geld uitgeleend aan handelspartners, maar wil deze schulden niet zonder meer kwijtschelden. Eerder stemde ze al in met een voorstel van de G-20 om arme landen uitstel van betaling te verlenen. Westerse landen willen nog een stap verder gaan door schulden weg te strepen, maar dat ziet China nog niet zitten. In ruil voor schuldverlichting wil China ook eisen kunnen stellen. Westerse landen zouden daar minder voor voelen.

Coronacrisis

De coronacrisis treft vooral de armste landen, omdat zij minder mogelijkheden hebben voor fiscale of monetaire stimulering. Ontwikkelde economieën kunnen veel makkelijker lenen om de kapitaalmarkt, omdat ze een betere kredietstatus hebben. Daardoor is er meer vraag naar staatsobligaties van deze landen. Daar komt bij dat centrale banken als de Federal Reserve en de ECB veel meer mogelijkheden hebben om staatsobligaties op te kopen. Voor kleine ontwikkelingslanden is die ruimte beperkt, omdat beleggers dan snel het vertrouwen in de betreffende valuta verliezen.

Analisten van kredietbeoordelaar S&P Global waarschuwden onlangs al voor grootschalige afwaarderingen van landen. Door het coronavirus hebben verschillende landen fiscale stimuleringsmaatregelen genomen. Daardoor zijn de begrotingstekorten en staatsschulden wereldwijd sterk toegenomen. Een afwaardering kan soms grote gevolgen hebben, omdat het bijvoorbeeld kan betekenen dat institutionele beleggers er niet meer in mogen beleggen. In dat geval loopt de rente verder op en stijgen de financieringslasten. In combinatie met een daling van de belastinginkomsten kunnen de armste landen daardoor in een schuldenval terechtkomen.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines