• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €58.041 | Zilver: €709

1:00

Hulp bij productkeuze

Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze. Onze specialisten hebben daarom zo zorgvuldig en volledig mogelijk de informatie op deze website geplaatst. Mochten er toch onduidelijkheden zijn of u vindt het gewoon prettiger om per e-mail of telefonisch geholpen te worden, dan kunt u uiteraard per e-mail of telefoon contact met ons opnemen.

Goud, zilver of platina kopen?

Wilt u beleggen in edelmetalen, dan heeft u de keuze tussen goud, zilver en platina. Maar welk edelmetaal past het beste bij uw situatie? En is het interessant om een combinatie van verschillende edelmetalen te bezitten? Deze vragen proberen we hier voor u te beantwoorden.

Zoekt u vooral bescherming van uw vermogen en wilt u zo min mogelijk risico nemen? Dan is goud van alle edelmetalen de meest veilige keuze. De prijs van goud schommelt minder sterk dan die van zilver en platina, omdat een groot deel van het goud in de wereld bewaard wordt als een vorm van vermogen. Goud is een veilige haven in tijden van onzekerheid, ook voor centrale banken. Een bijkomend voordeel van beleggen in goud is dat alleen dit edelmetaal volledig is vrijgesteld van btw.

In tegenstelling tot goud hebben edelmetalen als zilver en platina ook veel industriële toepassingen. Daarom reageren de prijzen van deze edelmetalen veel sterker op de economische cyclus. Zilver wordt onder andere verwerkt in zonnepanelen, elektronica en batterijen, terwijl platina voornamelijk in de auto-industrie wordt gebruikt. Omdat zilver en platina grotere prijsschommelingen kennen zijn deze edelmetalen meer geschikt voor de speculatieve belegger.

Wilt u zilver kopen of platina kopen? Dan zijn de munten vanwege de btw interessanter dan de baren. Zilveren munten en platina munten worden verhandeld onder de gunstige btw-margeregeling, terwijl baren met de volledige 21% btw belast worden. U kunt ook zilver en platina kopen in combinatie met opslag in Zwitserland. Daar is het edelmetaal vrijgesteld van btw.

Kort samengevat is goud van alle edelmetalen de meest veilige keuze. Afhankelijk van het risico dat u wilt lopen kunt u ook kiezen voor een combinatie van verschillende edelmetalen.

Gouden munten of goudbaren kopen?

Als u goud wilt kopen heeft u in feite twee opties, namelijk munten en baren. Gouden munten zijn in aanschaf iets duurder dan goudbaren, maar daar staat tegenover dat munten wereldwijd gemakkelijker te verhandelen zijn en dat u bij verkoop ook een hogere prijs krijgt voor munten dan voor baren. Het voordeel van baren is dat ze een relatief lage premie hebben ten opzichte van de goudprijs en dat ze in heel veel verschillende formaten worden verhandeld. Er is dus voor elk budget een passende goudbaar te vinden.

Zowel voor gouden munten als voor baren geldt dat u voor de kleine artikelen relatief meer premie betaalt dan voor de grote. Gouden munten van 1/10 troy ounce zijn in verhouding duurder om te produceren dan munten van 1 troy ounce en zijn tien goudbaren van 5 gram relatief duurder dan een grotere goudbaar van 50 gram. Kleine producten zijn gemakkelijker te verhandelen, maar zijn duurder in aanschaf.

Goudbaren bij Hollandgold hebben altijd een zuiverheid van tenminste 99,9% en zijn LBMA-gecertificeerd. De meeste gouden beleggingsmunten zijn 24 of 22 karaat, maar de oudere gouden munten kunnen een afwijkende zuiverheid hebben. Op onze website ziet u bij elk product het goudgehalte en de zuiverheid. Beleggingsgoud is vrijgesteld van btw, zowel de munten als de baren.

Zilveren munten of zilverbaren kopen?

U kunt bij Hollandgold zilveren munten of zilverbaren kopen. Vaak wordt in Nederland gekozen voor munten. Dit omdat een groot deel van de munten onder de margeregeling vallen. Over de zilverbaren wordt in Nederland 21% btw geheven. Daarom wordt vaak voor munten als de Canadese Maple Leaf of de Oostenrijkse Philharmoniker gekozen.

Zilver kopen doet u veilig en eenvoudig. Op de verschillende pagina’s bieden wij een overzicht van onze producten. U ziet gelijk of de producten op voorraad zijn. De prijzen van zilveren munten en baren zijn gekoppeld aan de actuele zilverkoers en worden automatisch bijgewerkt. Zo heeft u altijd de meest actuele zilver prijs. Daarnaast bieden wij ook andere producten aan. Bijvoorbeeld om uw zilver goed en veilig te bewaren. Hiervoor bieden wij muntcapsules in verschillende maten.

Platina munten of platinabaren kopen?

Platinabaren zijn te koop in verschillende gewichten vanaf 31,1 gram (= 1 troy ounce) 50 gram, 100 gram, 250 gram, 500 gram, 1000 gram kunnen worden aangekocht. Alle platina baren die worden geleverd zijn nieuw gegoten of geslagen in fijnplatina met de zuiverheid van tenminste 99,95%. Deze producten zijn LBMA-gecertificeerd, internationaal verhandelbaar.

Vandaag de dag wordt platina veel gekocht in de vorm van platina ounce munten, zoals, de Canadese Maple Leaf, de platina Koala munt, platina Cook Islands en de platina Noble - Isle of Man. Deze munten zijn geslagen in één troy ounce puur platina, oftwel 31,1034 gram platina. Bovengenoemde beleggingsmunten zijn allemaal uitgegeven door een staat, maar ze zijn nooit verspreid als wettig betaalmiddel in een van deze landen van herkomst. Ondanks het feit dat deze beleggingsmunten veelal een wettig betaalstatus hebben. Beleggers en investeerders kopen deze platina munten in grote aantallen om delen van hun vermogen veilig te stellen. Wanneer u deze platina munten koopt, bent u een gegarandeerd van edelmetaalproducten met de hoogste kwaliteit en goede verhandelbaarheid.