• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €55,791 | Zilver: €671

1:00

Zwitserse frank schiet omhoog na ‘hawkish’ verrassing Zwitserse Nationale Bank, aandelen in de uitverkoop

Datum 21 jun. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws
Zwitserse frank schiet omhoog na ‘hawkish’ verrassing Zwitserse Nationale Bank, aandelen in de uitverkoop

 

Vorige week werden de valutaranglijsten verrassend genoeg aangevoerd door de Zwitserse frank. De Zwitserse Nationale Bank sloot zich aan bij andere ‘hawkish’ centrale bankiers en verraste de markten met een renteverhoging van 50 basispunten. Er werd helemaal geen renteverhoging verwacht, dus de koers van de Zwitserse frank gierde meteen omhoog ten opzichte van alle andere valuta. De koersen van risico-activa daalden overal ter wereld sterk. Het effect hiervan op de valutakoersen was wisselend. Een spoedbijeenkomst van de ECB kalmeerde de perifere obligatiemarkten, waarna de euro goed stand wist te houden ten opzichte van de dollar. De valuta uit opkomende markten presteerden vorige week wisselend. Sommige koersen stegen, andere daalden – een duidelijke lijn zat er niet in.

Nu we de bijeenkomsten van de toonaangevende centrale banken achter de rug hebben, zullen de markten hun aandacht richten op belangrijke en overeenstemmende macro-economische cijfers. Ze zullen willen weten hoe realistisch de recessie-angst is die op de aandelenmarkten leeft. Donderdag wordt wat dit betreft een belangrijke dag, want dan verschijnen in de eurozone, het VK en de VS de PMI-indicatoren voor economische activiteit. Vooral in de eurozone en het VK zullen deze cijfers veel duidelijk maken. Wij verwachten dat ze in alle drie de economische zones op economische groei zullen blijven wijzen. Dit zou de angst voor een recessie kunnen verminderen. Hieronder de belangrijkste valuta in detail:

Euro

De ECB hield een spoedbijeenkomst naar aanleiding van de sterk stijgende spreads tussen perifere staatsschulden en die van kernlanden. Dit kalmeerde de markten, ondanks het feit dat men niet specifiek was. Er is nu tijdelijk een bodem onder de koers van de gemeenschappelijke munt gelegd, maar wij verwachten dat de markten binnenkort concretere informatie zullen eisen. Zo is er dringend meer duidelijkheid nodig over het beloofde instrument om fragmentatie tegen te gaan. Wellicht wordt die duidelijkheid deze week door ECB-vertegenwoordigers geboden tijdens hun openbare optredens. De voorlopige PMI’s zouden donderdag een einde kunnen maken aan de directe angst voor krimp. Dit zou de koers van de euro een zet omhoog kunnen geven. Hieronder de belangrijkste valuta in detail:

Britse pond

De Bank of England had beleggers bij zijn bijeenkomst van vorige week opnieuw een koerswijziging te bieden. De renteverhoging werd door de meesten al verwacht, maar er waren drie ‘hawkish’ dissidenten en géén duiven. De mededelingen van het MPC zijn ‘hawkish’ geworden en men wil vooral flexibel op inflatieverrassingen reageren. Renteverhogingen van 50 basispunten worden – indien nodig – niet uitgesloten. Het Britse pond reageerde goed op dit nieuws. Hoewel de koersontwikkeling vrijdag wat begon te haperen, sloot de munt de week toch hoger af ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Deze week krijgen we niet alleen de belangrijke PMI’s, maar ook het inflatierapport van mei. Als de inflatie een nieuw record bereikt, zouden de markten meer renteverhogingen door de Bank of England kunnen inprijzen. Dit kan het pond versterken – wat natuurlijk een beetje paradoxaal is.

Amerikaanse dollar

De Federal Reserve reageerde op de inflatieverrassing van de week daarvóór met een enorme renteverhoging van 75 basispunten. Dit is de eerste in drie decennia, en de boodschap is duidelijk ‘hawkish’. Aandelenmarkten en risico-activa reageerden in het algemeen zoals je zou verwachten (negatief dus). De dollar presteerde juist wisselend en wist geen overtuigende rally neer te zetten. In de VS hebben de PMI-indicatoren meestal minder invloed op de markt dan elders. De markt zal zich sterk richten op de jaarlijkse getuigenis van Fed-voorzitter Powell voor het Amerikaanse Congres woensdag en donderdag. Wij verwachten dat Powell nader zal toelichten hoe sterk de Federal Reserve de economische activiteit wil beperken om de inflatie terug te brengen naar het doel.

 

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.