• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €54,344 | Zilver: €614

1:00

Zwitserland exporteert meer goud naar China en India

Datum 30 apr. 2014   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

In de maand november heeft Zwitserland opnieuw meer goud naar Azië geëxporteerd, zo blijkt uit cijfers van de Zwitserse douane. Het is de derde maand op rij dat Aziatische landen meer goud uit Zwitserland halen, wat erop duidt dat de vraag naar het edelmetaal weer wat aantrekt na de relatief zwakke zomerperiode.

In november importeerde India bijna 77 ton goud uit Zwitserland, terwijl China en Hong Kong de afgelopen maand beide ruim 34 ton goud importeerden. Deze landen importeren bijna onafgebroken edelmetaal uit Zwitserland, aangezien er in de eerste 11 maanden van dit jaar in totaal al meer dan 450 ton goud naar India werd gebracht en meer dan 500 ton goud uit de Zwitserse kluizen gehaald werd voor export naar Hong Kong en het Chinese vasteland.

De Zwitserse douane verstrekt dit jaar voor het eerst gedetailleerde gegevens over haar internationale handel in edelmetalen. Vermogensbeheerder Lighthouse maakte deze gegevens inzichtelijk in de volgende grafiek, die de maandelijkse export van goud naar verschillende delen van de wereld in kaart brengt.

Zwitserland exporteerde in november opnieuw meer goud naar Azië (Bron: Lighthouse)

Wereldwijd staat Zwitserland bekend als een belangrijk knooppunt voor de fysieke goudmarkt. Omdat er jaarlijks honderden tonnen goud het land in en uit gaan kunnen we de cijfers van de Zwitserse douane gebruiken als een soort graadmeter voor de internationale goudstromen. Deze grafiek levert het bewijs dat er nog steeds heel veel edelmetaal richting Azië gaat.

India en China kopen goud

Het verloop van deze grafiek correspondeert met de berichtgeving over de Chinese en Indiase goudmarkt. In de zomer zagen we de Chinese import van goud via Hong Kong dalen, evenals de premie op de goudkoers op de Chinese goudmarkt. De laatste maanden importeert ook India weer wat meer goud, wat samenhangt met een versoepeling van de importbeperkingen door de Indiase regering.

India importeerde in november 151 ton goud, een stijging van 38 procent ten opzichte van de maand oktober. Als gevolg hiervan steeg het tekort op de handelsbalans van India naar het hoogste niveau in 18 maanden. Door de herziening van het importquotum is de import fenomenaal toegenomen.