Zwitserland heeft in oktober minder goud naar Azië geëxporteerd dan in de drie maanden daarvoor, zo blijkt uit de nieuwste handelsgegevens van de Zwitserse douane. In oktober kwam de totale export uit op 100,8 ton goud, waarvan meer dan 97% bestemd was voor India, China, Hong Kong en Singapore. Dat is minder dan de maand september, toen Zwitserland in totaal 116,7 ton goud exporteerde.

De landen die in oktober het meeste goud uit Zwitserland haalden waren Hong Kong (41,79 ton), China (29 ton), India (21,47 ton) en Singapore (5,16 ton). Deze vier landen voeren al maanden de ranglijst aan als grootste afnemers van goud uit Zwitserland en hebben sinds het begin van dit jaar samen al meer dan duizend ton goud opgehaald uit de Alpenstaat.

Van januari tot en met oktober importeerde India met 390,75 ton het meeste goud, gevolgd door Hong Kong met een totaal van 358,94 ton. China, Singapore en Saoedi-Arabië maken de top vijf compleet met een import van respectievelijk 216,63, 91,35 en 46,77 ton goud over de eerste tien maanden van dit jaar.

De volgende grafiek laat zien dat de vraag naar fysiek goud in Azië de laatste twee maanden weer wat gedaald is, na de sterke toename in de maanden juli en augustus. In juli daalde de goudkoers, waardoor de vraag naar fysiek goud in landen als China en India omhoog schoot.

Export goud daalde in oktober naar laagste niveau in vier maanden

Cumulatieve export goud Zwitserland

Aanvoer vanuit Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Zuid-Amerika

Toch importeerde Zwitserland ook in oktober weer meer goud dan het exporteerde. De volgende grafiek laat zien dat de totale instroom van goud nog altijd groter is dan de uitstroom. Dat komt omdat de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en diverse Zuid-Amerikaanse landen structureel goud verkopen.

Zwitserland importeert meer goud dan het exporteert

Sinds het begin van dit jaar heeft de VS het meeste goud naar Zwitserland gebracht, namelijk 376,45 ton. Dit is waarschijnlijk sloopgoud en edelmetaal dat afkomstig is van goudmijnen. Ook vanuit het Verenigde Koninkrijk kwam er goud naar Zwitserland, in totaal 160,95 ton. Dit zijn waarschijnlijk grote LBMA goudbaren van ETF’s en bullion banks die een voorraad in Londen aanhouden.

Opvallend is dat er ook veel goud uit Zuid-Amerika komt, uit landen als Argentinië (331 ton), Chili (123,58 ton) en Peru (83,34 ton). Waarschijnlijk is dat een combinatie van goud uit de lokale goudmijnsector en sloopgoud.