Wie krijgt het goud van Venezuela?

De president van Venezuela en zijn rivaal Juan Guaido voeren een juridische gevecht over het goud van Venezuela. Ruim €1,5 miljard aan goudstaven ligt opgeslagen bij de Bank of England, maar door economische sancties wil de centrale bank het niet vrijgeven. Tegelijkertijd probeert oppositiefiguur Juan Guaido aanspraak te maken op het goud, aangezien meer dan zestig landen hem erkennen als president van Venezuela. De twee partijen vechten het nu uit in de rechtszaal, waar de vraag centraal staat wie nou eigenlijk de president is.

Venezuela zit in een diepe economische crisis als gevolg van slecht economisch beleid, de lage olieprijs en economische sancties. Door de crisis is de eigen munt zo goed als waardeloos geworden, waardoor het land alleen goederen kan importeren met valutareserves en goud. Zo heeft Venezuela de afgelopen jaren al een groot deel van haar goudvoorraad moeten verkopen. Een deel van het goud ligt nog bij de Bank of England, maar die weigeren dat uit te leveren. Ook het argument van Maduro dat hij het geld nodig heeft om de coronacrisis te bestrijden leverde geen resultaat op.

Van wie is het goud?

Volgens de centrale bank van Venezuela, die aan de kant van Maduro staat, blijkt uit diplomatieke acties van de Britse overheid dat Maduro nog steeds de president is. Dat blijkt onder meer uit diplomatieke documenten ten aanzien van sancties en uit het feit dat de ambassade van Venezuela vorig jaar nog correspondentie heeft ontvangen over de verjaardag van Queen Elizabeth II. Ook zouden er nog steeds diplomatieke banden zijn met een groot aantal West-Europese landen.

Juan Guaido, die gesteund wordt door de Amerikaanse regering, is van mening dat hij controle moet hebben over de centrale bank en het goud. Hij baseert zich op het feit dat een groot aantal landen hem erkend heeft als president van Venezuela. Toch is daar in de praktijk weinig van te merken, want Maduro heeft de touwtjes nog altijd in handen. Hij krijgt daarbij economische en militaire steun van bondgenoten als Rusland, China en Iran.

Bank of England

De Bank of England speelt een belangrijke rol in deze kwestie. Het is een politiek besluit om het goud niet vrij te geven, waarmee ze een precedent schept voor andere landen. De Britse centrale bank bewaart ongeveer 400.000 goudstaven, waarvan een groot gedeelte eigendom is van andere centrale banken. Dit voorval is een signaal aan alle andere centrale banken dat ze politiek risico lopen door goud bij de Bank of England te bewaren.

Het is dan ook geen toeval dat steeds meer landen goud repatriëren. Zo haalden onder ander Oostenrijk, Hongarije en Polen de laatste jaren al goud weg uit Londen. Eerder repatrieerden Duitsland en Nederland een deel van hun goud uit de VS. Venezuela heeft nu ontdekt wat de risico's zijn van goud dat in een ander land ligt opgeslagen. Maduro loopt nu het risico dat hij die €1,55 miljard aan goud niet meer terugziet. De Britse rechtbank doet in augustus of september uitspraak. We blijven dit voor u volgen.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines