Wat zegt de goudprijs over inflatie?

De goudprijs bereikte in augustus een nieuw record van meer dan $2.000 per troy ounce. Beleggers zoeken hun toevlucht in veilige havens en voegen daarom goud aan hun portefeuille toe. De stijging van de goudkoers wordt niet alleen toegeschreven aan economische onzekerheid, maar ook aan de dreiging van inflatie. Spaarders en beleggers vrezen dat centrale banken en overheden met hun stimuleringsprogramma's meer inflatie zullen veroorzaken. Maar is er wel een directe relatie tussen de goudkoers en inflatie?

Volgens de Bank of England heeft de goudprijs geen enkele voorspellende functie met betrekking tot de inflatie. Dat zegt althans Gertjan Vlieghe, beleidsmaker bij de centrale bank die eerder bij de obligatieafdeling van Deutsche Bank werkte. "De recordprijs van goud zegt helemaal niets. Als je kijkt naar voorgaande periodes waarin de goudprijs hoog was, dan kom je er al snel achter dat goud een verschrikkelijk slechte voorspeller van de inflatie is." Om iets te zeggen over inflatie zouden we volgens Vlieghe moeten kijken naar andere macro-economische indicatoren.

Wat zegt de goudprijs over inflatie?

Voor veel spaarders en beleggers is inflatie een belangrijke reden om goud te kopen. Op de lange termijn verliest geld immers aan koopkracht, terwijl het edelmetaal op een lange termijn haar koopkracht weet te behouden. Zo koop je met een troy ounce goud nog steeds een goed maatpak en kun je met de opbrengst van een zilveren gulden (€3,40 bij de huidige zilverkoers) nog steeds een biertje kopen. Dat is lastig met een gulden die geen edelmetaal bevat, want die is omgewisseld nog maar 45 eurocent waard.

Op de lange termijn stijgen de prijzen van edelmetalen mee met die van andere goederen en diensten, maar op korte termijn hoeft dat zeker niet het geval te zijn. In dat opzicht heeft Gertjan Vlieghe van de Bank of England gelijk. Op de korte termijn is er inderdaad geen relatie tussen de goudkoers en de inflatie, zoals onderstaande grafiek op basis van Amerikaanse inflatiecijfers laat zien. Er zijn waarschijnlijk betere indicatoren om de toekomstige inflatie te voorspellen dan de goudkoers.

Geen correlatie tussen goudprijs en inflatie

Goud versus reële rente

De goudkoers en de inflatie volgen op de korte termijn hun eigen pad, maar er is wel een sterke correlatie tussen de prijs van goud en de reële rente. Bij een lage rente wordt het aantrekkelijker om goud te kopen als alternatieve veilige haven. Daarom is de volgende grafiek wel interessant, waarin we de goudkoers afzetten tegen de reële rente op Amerikaanse 10-jaars staatsleningen. Een lagere rente gaat de laatste jaren gepaard met een stijging van de goudkoers, terwijl een stijgende rente vaak het tegenovergestelde resultaat oplevert.

De ontwikkeling van de goudkoers hangt dus niet alleen af van de inflatie en de inflatieverwachtingen. Ook van de stand van de rente is een belangrijke variabele. Historisch gezien is er sterk bewijs dat het edelmetaal een goed rendement oplevert bij een lage of negatieve reële rente en minder rendement bij een hogere rente. Zo lang de rente op staatsleningen dicht bij nul blijft ziet het vooruitzicht voor de goudprijs er gunstig uit. Zeker als die gevreesde inflatie over een paar jaar werkelijkheid wordt...

Goudprijs versus reële rente

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines