Een verdere openstelling van de kapitaalmarkt in China kan ongunstig uitpakken voor goud, zo schrijft Reuters. De Chinese goudmarkt is de grootste ter wereld, maar dat kan veranderen als Chinese beleggers in de toekomst toegang krijgen tot de wereldwijde financiële markten.

In het nieuwste vijfjarenplan staat dat China haar kapitaalmarkt verder open wil stellen, wat concreet inhoudt dat Chinezen in de toekomst makkelijker buitenlandse aandelen en obligaties kunnen kopen dan nu. Beleggers krijgen dus veel meer mogelijkheden om hun geld te beleggen en dat kan betekenen dat ze in de toekomst minder goud kopen dan nu.

Kapitaalrestricties

Op dit moment lopen particuliere beleggers in China nog tegen kapitaalrestricties aan, waardoor ze niet rechtstreeks kunnen beleggen in buitenlandse aandelen- en obligatiemarkten. Wel kunnen ze zonder problemen goud kopen, zo lang ze het edelmetaal niet exporteren naar het buitenland.

“Een van de argumenten die je vaak hoort waarom Chinezen relatief veel goud kopen is dat ze bijna geen toegang hebben tot alternatieven om in te beleggen. Dat komt omdat ze geen toegang hebben tot de internationale kapitaalmarkt”, zo verklaarde strateeg Tom Kendall van ICBC Standard Bank tegenover Reuters.

“Een versoepeling van de kapitaalrestricties kan tot gevolg hebben dat veel goud uit het land stroomt. Het kan een zeer nadelig effect hebben op de binnenlandse vraag naar het edelmetaal”, zo voegde hij eraan toe. De omvangrijke import van goud in verhouding tot de export is volgens hem ook grotendeels toe te schrijven aan de kapitaalrestricties.

Chinese goudmarkt

China is de grootste markt voor fysiek goud ter wereld en was in 2014 volgens de World Gold Council goed voor een vijfde deel van de wereldwijde vraag naar goudbaren en gouden munten. De vraag naar het edelmetaal is zo groot dat Chinese goudmijnen jaar in jaar uit hun productie verder opschroeven. Met een goudmijnproductie van 420 ton in het afgelopen jaar is China tevens de grootste goudproducent ter wereld.

China importeerde in 2013 een recordvolume van 1.158,16 ton goud via Hong Kong. In 2014 werd er nog eens 813,13 ton goud geïmporteerd en de verwachting is dat er dit jaar een vergelijkbare hoeveelheid goud via Hong Kong naar het Chinese vasteland gebracht zal worden.

“Goud heeft momenteel een zeer unieke positie in de investeringsmogelijkheden van Chinese burgers. Dat gaat veranderen, maar we weten niet hoe snel dat zal gebeuren. Op de lange termijn zijn dat geen gunstige omstandigheden voor goud”, zo verklaarde analist Philip Klapwijk van Precious Metals Insights tegenover Reuters.

Chinese import goud via Hong Kong