• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €58.526 | Zilver: €723

1:00

Venezuela moedigt bevolking aan goud te kopen

Datum 28 aug. 2018   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud
Venezuela moedigt bevolking aan goud te kopen


De regering van Venezuela wil goud verkopen aan de eigen bevolking, zo maakte president Maduro afgelopen zondag bekend tijdens een optreden op de landelijke televisie. Hij wil de bevolking stimuleren om goud te kopen en heeft daarom de centrale bank opdracht gegeven goudbaren te produceren en te certificeren. Het doel van dit nieuwe programma is om de bevolking aan te moedigen meer te sparen, wat door de hyperinflatie in het land zo goed als onmogelijk geworden is.

De president liet op televisie twee goudbaren zien die binnenkort op de markt zullen komen en die in de lokale munteenheid betaald kunnen worden. Maduro richt zich met dit programma op ondernemers, gepensioneerden, zakenmensen en de middenklasse, omdat deze groep voldoende inkomen heeft om goud te kopen. Door de waardedaling van de Venezolaanse bolivar heeft deze doelgroep weinig alternatieve mogelijkheden om in te beleggen.

Goud als veilige haven?

Het is opvallend dat Maduro zelf met het plan komt om goud aan de bevolking te verkopen, omdat de prijs van het edelmetaal juist laat zien hoe slecht het gaat met de waarde van de munteenheid. Eerder hield de president valutahandelaren en speculanten nog verantwoordelijk voor de waardedaling van de bolivar. Straks kan iedereen aan de prijzen van deze goudbaren zien hoe snel de valuta haar waarde verliest.

De goudbaren zijn gemaakt van goud dat de centrale bank heeft gekocht van goudmijnen in buurland Guyana. Dat is opmerkelijk, omdat Venezuela ook een eigen goudmijnsector heeft en dus ook haar eigen mijnbouwsector had kunnen ondersteunen. Hieronder ziet u het videofragment waarin Maduro het goud aanprijst als belegging. Hij noemde een prijs van 6.300 bolivar voor de goudstaafje met een gewicht van 2,5 gram, omgerekend iets meer dan 64 euro. Dat is aanzienlijk lager dan de wereldwijde goudprijs.

"Goud is een veilige belegging. Goud zal altijd goud blijven. De tijd verstrijkt, maar het goud zal blijven. Het goud is voor de mensen. Deze goudbaar weegt 2,5 gram en die bied ik aan voor 6.300 bolivars, zodat je kunt sparen in goud en zelf een baartje kunt bezitten."

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines