Actuele koersen (kg): Goud €60.984 Zilver €675
    

Run op zilveren munten, hoe gaat dit verder?

 

Beleggers gaven afgelopen weekend massaal gehoor aan de oproep op Reddit om zilver te kopen, want de zilveren munten waren binnen de kortste keren niet meer aan te slepen. Goudhandelaren van Australië tot de Verenigde Staten zagen een grote toestroom van nieuwe beleggers die het op zilver voorzien hadden.

Bij opening van de handel schoot de zilverkoers 10% omhoog naar bijna $30 per troy ounce, het hoogste niveau in acht jaar. Beleggers kochten niet alleen zilveren munten, maar ook aandelen van zilvermijnen en zilver-ETF's. Omdat de markt voor zilveren munten relatief klein is duurde het niet lang voordat alle voorraden van handelaren uitverkocht waren. Ook zijn de premies en levertijden wat opgelopen door de tijdelijke krapte in de markt.

De zilverprijs schoot de afgelopen dagen omhoog, maar daalde dinsdag ook weer snel

Hoe ziet de zilvermarkt eruit?

De zilvermarkt is veel groter dan alleen de markt voor beleggingsmunten. Volgens Metals Focus is de vraag naar zilveren munten en baren ongeveer 200 miljoen troy ounce per jaar. Dat is ongeveer een vijfde van de totale zilvermarkt. Om de zilverprijs verder op te drijven moet de vraag naar fysiek zilver dit jaar nog verder toenemen.

Het meeste zilver wordt niet in de vorm van beleggingsmunten verhandeld, maar op papier. Dat gebeurt middels contracten via de termijnmarkt of via zogeheten over the counter (OTC) transacties in Londen, waar zilver rechtstreeks tussen grote partijen wordt verhandeld. Op deze markt wisselt dagelijks naar schatting 660 miljoen troy ounce zilver van eigenaar, goed voor een waarde van ongeveer $18 miljard.

Voor de handel in termijncontracten zijn New York (Comex) en Shanghai (Shanghai Futures Exchange) de belangrijkste locaties. Op beide beurzen wordt dagelijks ongeveer een half miljard troy ounce aan zilver verhandeld. Dat gaat via termijncontracten, waarbij handelaren afspraken maken over toekomstige levering van zilver. Het voordeel van dit soort contracten is dat de koper slechts een fractie van de onderliggende waarde hoeft te betalen. Op het moment van schrijven is dat ongeveer 10%.

Deze contracten bieden de mogelijkheid tot fysieke uitlevering, maar in de meeste gevallen rollen handelaren ze al voor de einddatum door. Grote partijen in de zilvermarkt gebruiken deze termijnmarkt om het prijsrisico van hun voorraden fysiek zilver af te dekken. Denk bijvoorbeeld aan grote edelmetaalhandelaren, maar ook aan goudmijnen en zilvermijnen en andere partijen die met significante voorraden te maken hebben.

Krapte in de zilvermarkt?

Op dit moment is het lastiger om zilveren munten te krijgen, maar de huidige situatie is zeker niet vergelijkbaar met vorig jaar maart en april. Toen lag het internationale vliegverkeer grotendeels stil, waardoor ook het internationale transport van edelmetalen vertraging opliep. Ook legden sommige munthuizen en smelterijen hun productie toen enige tijd stil. Daar is nu geen sprake van, dus we verwachten dat de levering van munten nu veel sneller op gang zal komen.

Ondanks de grote vraag naar munten zien we dus nog geen tekenen van een zogeheten short squeeze in de zilvermarkt. De fysieke zilvermarkt is volgens marktonderzoeker Metals Focus goed voor ongeveer een miljard troy ounce op jaarbasis. Daarvan bestaat slechts een klein gedeelte uit beleggingszilver in de vorm van munten en baren.

Ook is er de afgelopen tien jaar vaker een overschot geweest dan een tekort. Dat betekent dat er wereldwijd nog voldoende voorraden fysiek zilver aanwezig zijn. Door de run op zilveren munten en zilver-ETF's is de prijs van het edelmetaal de laatste dagen flink gestegen, waardoor meer van deze zilvervoorraden terug op de markt kunnen komen. Zo lang munten een hogere premie opleveren blijft het lucratief om zilver te leveren aan munthuizen.

Wat gaat de zilverprijs doen?

De slechte verkrijgbaarheid van zilveren munten is waarschijnlijk een tijdelijk fenomeen, want munthuizen zullen hun productie opschroeven om aan de vraag te kunnen voldoen. Ook zullen sommige beleggers door de hoge zilverprijs winst nemen en een deel van hun zilver verkopen. Dat kan de prijs van zilver onder druk zetten.

De zilvermarkt is vele malen groter dan GameStop en ook vele malen groter dan de markt voor zilveren munten. Beleggers wisten onlangs een short squeeze in het aandeel GameStop te bewerkstelligen, maar de kans dat dit met zilver ook gebeurt is veel kleiner. Op langere termijn blijft zilver wel een interessante belegging, omdat het vanuit historisch perspectief relatief goedkoop is ten opzichte van goud.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Ontvang wekelijks de laatste analyses over de goudmarkt, macro-economie en het financiële systeem.