• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €54,284 | Zilver: €613

1:00

Royal Mint onthult exclusieve gouden munt vanwege jubileum Queen Elizabeth II

Datum 2 jun. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud
Royal Mint onthult exclusieve gouden munt vanwege jubileum Queen Elizabeth II

 

Het Britse munthuis, de Royal Mint, heeft ter gelegenheid van het platina jubileum van Queen Elizabeth II een speciale gouden munt onthuld. Met een gewicht van 15 kilogram aan puur goud is het de grootste munt ooit geslagen door het munthuis. Het muntstuk is gemaakt van 99,99% zuiver goud en heeft een diameter van 22 centimeter. Op de voorzijde staat de koningin te paard afgebeeld, op de keerzijde een gekroonde EIIR encryptie, omringd door rozen, narcissen, distels en klavers, die symbool staan voor het Verenigd Koninkrijk. De jaartallen 1952 en 2022 verwijzen uiteraard naar het 70-jarige jubileum van Queen Elizabeth II.

De 96-jarige koningin heeft het ontwerp van John Bergdahl persoonlijk goedgekeurd. Volgens het munthuis zat er bijna 400 uur werk in het maken van de munt. Door het formaat was het niet mogelijk om de munt op de normale manier te slaan. In plaats daarvan gebruikte het munthuis een freesmachine om het ontwerp op een solide blok goud te graveren. De munt is met de hand gepolijst en afgewerkt, zodat alle details goed naar voren komen.

Grootste gouden munt

"Door de schaal en diameter van het muntstuk hebben we de grenzen van het slaan kunnen verleggen om een uitzonderlijk niveau van reliëf en detail te produceren", zo verklaarde Paul Morgan van de Royal Mint. Het muntstuk heeft een nominale waarde van £15.000, maar de intrinsieke waarde van het goud is natuurlijk veel hoger. Met een goudprijs van ongeveer €56.000 voor een kilo goud is alleen de goudwaarde van deze munt al €840.000. De verzamelwaarde is natuurlijk veel groter, omdat het een uniek object is. Het Britse munthuis heeft de munt verkocht aan een vermogende verzamelaar, die het volgende zei over deze aankoop: "Als langdurige klant van de Royal Mint heb ik geïnvesteerd in unieke en interessante munten die momenten uit de regeerperiode van de koningin markeren en die generaties lang in mijn familie zullen blijven".

Dit unieke exemplaar van 15 kilo is niet de grootste munt ooit gemaakt. In 2007 onthulde het munthuis van Canada al de Million Dollar Coin, een gouden munt van 100 kilogram met een nominale waarde van 1 miljoen Canadese dollars. Ook op deze munt staat het portret van Queen Elizabeth II. Dit land is namelijk onderdeel van het voormalige Britse gemenebest. Ter gelegenheid van het jubileum van Queen Elizabeth II heeft het munthuis ook een groot aantal herdenkingsmunten voor het grotere publiek geslagen. Deze munten met een nominale waarde van 50 cent verschijnen in een oplage van ruim 5 miljoen stuks. Daarvan zijn er tot op heden al 1,3 miljoen in omloop gebracht. Ook verkoopt het munthuis een set met reguliere muntstukken.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines