• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €58.614 | Zilver: €695

1:00

Ray Dalio: "Goud is niet te traceren, in tegenstelling tot Bitcoin"

Datum 30 dec. 2021   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud
Ray Dalio:

 

Een belangrijk verschil tussen goud en een virtuele munt als Bitcoin is dat het edelmetaal niet te traceren is. In een wereld met meer onzekerheid en financiële repressie kan dat juist een voordeel zijn. Dat zegt vermogensbeheerder en beleggingsgoeroe Ray Dalio van Bridgewater Associates in een interview met Lex Fridman. Een gouden munt is anoniem te overhandigen, terwijl Bitcoin door overheden te traceren is.

In het interview zegt Dalio dat hij zijn mening over Bitcoin heeft aangepast, omdat het zich heeft bewezen als alternatieve vorm van vermogen en mogelijk zelfs als alternatief betaalmiddel. Of het goud ook zal vervangen, daar is hij echter niet zo zeker van. Het edelmetaal heeft een trackrecord van duizenden jaren en staat ook op de balans van centrale banken. In die zin is het volgens de vermogensbeheerder niet vervangbaar. Hij zei daar het volgende over:

"De evolutie van Bitcoin over de afgelopen jaren heeft mijn mening doen veranderen. Het heeft zichzelf bewezen. Tien of twaalf jaar geleden werd het geprogrammeerd en losgelaten. Het is sindsdien niet gehackt en heeft nu een fase bereikt waarin haar waarde niet meer ter discussie staat. Tegelijkertijd is het een bezitting die ook een alternatieve vorm van geld is. 

Ik denk dat we een tijdperk ingaan waarin er competitie zal zijn tussen geldsoorten. Door het bijdrukken van fiatgeld en de waardedaling ervan zal er concurrentie komen. Bitcoin is ook een concurrent, maar er zijn veel soorten geld, niet alleen cryptovaluta. Er komt digitaal centralebankgeld, maar ook andere soorten geld. Ook NFT's kunnen een vorm van geld worden, je kunt het bezitten en verkiezen boven Bitcoin.

Het is met cryptovaluta net als met alle andere nieuwe dingen, sommige zullen blijven bestaan en andere zullen weer ten onder gaan. Ik geloof echt dat we in een situatie zitten waarin er alternatief geld is. En geld heeft twee doelen, het is een ruilmiddel en een vorm van waardeopslag. En het werkt nog beter als het erkend wordt in andere landen. Goud is een van die instrumenten."

Goud versus Bitcoin

Volgens Dalio is Bitcoin een soort alternatief voor goud, maar geen volwaardig alternatief. Het feit dat men de cryptomunt via het internet kan verhandelen lijkt een voordeel, maar er zit ook een minder gunstige kant aan. De blockchain registreert alle transacties en tegoeden van het netwerk van Bitcoin gebruikers. Een gouden munt is daarentegen te verhandelen zonder een dataspoor achter te laten.

"Ik zie Bitcoin dus als een alternatief voor goud, maar er zijn meer alternatieven voor goud. Toch blijft goud mijn favoriet, omdat het bepaalde kwaliteiten heeft. Zo is goud bijvoorbeeld niet te traceren. Met Bitcoin kun je traceren wie het bezit en waar het heen gaat. Overheden kunnen het volgen. Een gouden munt is niet verbonden met het internet. Het feit dat het nergens mee verbonden is heeft voordelen, zeker in een wereld waarin dat soort verbindingen riskanter zijn. Bovendien wordt goud al duizenden jaren universeel geaccepteerd als vorm van geld.

Ook is het edelmetaal voor centrale banken de derde belangrijkste reserve. Ik verwacht niet dat Bitcoin voor dat doeleinde gebruikt zal worden. Vanwege diverse redenen geeft ik dus de voorkeur aan goud. Cryptomunten zijn maar een klein gedeelte van mijn portefeuille."

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines