Platina of palladium?

Platina en palladium zijn het afgelopen jaar sterk in prijs gestegen. De platinaprijs bereikte het hoogste niveau in bijna drie jaar, terwijl de palladiumprijs op recordhoogte staat. Palladium werd vorig jaar zelfs 50% meer waard en zet deze trend door met een stijging van 25% sinds het begin van dit jaar. Is er sprake van een bubbel in palladium? En is beleggen in platina daarom misschien een beter alternatief?

Beide edelmetalen staan de laatste jaren weer volop in de belangstelling vanwege hun toepassing in de auto-industrie. Autofabrikanten verwerken deze edelmetalen in katalysatoren, die de uitstoot van schadelijke gassen terugdringen. Door strengere wetgeving ten aanzien van het milieu hebben autofabrikanten steeds meer van deze edelmetalen nodig. In de markt van palladium zorgt dat voor een structureel tekort, dat de prijs alsmaar verder opdrijft.

Bubbel in palladium?

Deze week steeg de prijs van een troy ounce palladium naar $2.395,71 per troy ounce, waarmee het edelmetaal twee keer zo duur is als platina. Dat is opvallend, aangezien laatstgenoemde historisch gezien meestal duurder was. Vanaf 1977 tot en met nu was platina gemiddeld juist bijna drie keer zo duur als palladium, nu slechts 0,45 keer. Sterker nog, de afgelopen decennia is de verhouding nog niet eerder zo extreem geweest als nu. Op onderstaande grafieken ziet u de ratio vanaf 1977 en de prijsontwikkeling van beide edelmetalen.

Prijsontwikkeling van platina en palladium sinds 1977

Platina was de afgelopen decennia niet eerder zo goedkoop ten opzichte van palladium

Structureel tekort

De prijs van palladium wordt opgedreven door een structureel tekort in de markt. Zo is de productie in Zuid-Afrika, een van de belangrijkste producenten ter wereld, de laatste maanden scherp gedaald. Tegelijkertijd is de vraag naar het edelmetaal zeer groot, door sterke autoverkopen in Europa en een geplande aanscherping van de milieu-eisen voor auto's in China. Toch is dit volgens analist Carsten Fritsch van Commerzbank niet voldoende om de extreme prijsstijging van het edelmetaal te verklaren. "De dynamiek is sterk, maar niemand kan mij wijs maken dat dit alleen maar fundamentals zijn. Dit is al een bubbel geworden", zo verklaarde hij tegenover Bloomberg.

Palladium of platina?

Op dit moment gebruiken autofabrikanten meer palladium dan platina, maar door de krapte in de markt en de hoge prijs kunnen ze besluiten over te stappen op het goedkopere platina. Dat edelmetaal is minder kostbaar, maar heeft wel opwaarts potentieel als de vraag vanuit de auto-industrie aantrekt. Zetten we de prijzen van beide edelmetalen naast elkaar en plaatsen we deze in historisch perspectief, dan lijkt platina op dit moment de meest aantrekkelijke optie om in te beleggen.

Klik hier om te beleggen in platina munten

Klik hier voor platina in combinatie met opslag (btw-vrij)

Disclaimer: Holland Gold geeft geen beleggingsadvies. Dit artikel is slechts ter informatie en is niet bedoeld als beleggingsadvies. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.