• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €59.128 | Zilver: €708

1:00

Michiel Hoogeveen: "Eurolanden moeten regels naleven"

Datum 1 jul. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws
Michiel Hoogeveen:

 

Het problematische monetaire beleid van de ECB is voor een groot deel terug te voeren op het feit dat veel eurolanden zich niet hebben gehouden aan de begrotingsnormen. Dat zegt Michiel Hoogeveen, Europarlementariër van JA21 in gesprek met Paul Buitink van Holland Gold. Omdat sommige landen structureel hun begroting en staatsschuld niet op orde hadden moet de centrale bank nu ingrijpen om fragmentatie van de Europese obligatiemarkt te voorkomen.

Volgens Hoogeveen had dit scenario voorkomen kunnen worden als landen zich beter aan de afspraken hadden gehouden. Omdat het overtreden van de regels geen consequenties had zijn de problemen alleen maar groter geworden. Daarom is het nu tijd om een fundamenteel debat over de euro te voeren, zo concludeert de Europarlementariër. Dat is beter dan achteraf via monetair beleid de boel bij elkaar proberen te houden.

'Eurozone heeft uittredingsmechanisme nodig'

Om de euro sterker te maken moet er volgens Hoogeveen een verdragswijziging komen. Daarin zouden landen de mogelijkheid moeten hebben om uit de muntunie te stappen. Die mogelijkheid is er nu niet, waardoor problemen in zwakkere landen effect hebben op de hele muntunie. Als voorbeeld noemt hij de schuldenproblematiek in Griekenland, wat escaleerde tot de eerste eurocrisis. Griekenland had toen de optie moeten hebben om uit de muntunie te stappen, aldus Hoogeveen.

Sindsdien is de 'ever closer union', het streven naar steeds meer monetaire en fiscale integratie in de Eurozone, een religie geworden. Ten koste wat alles probeert men de monetaire unie bij elkaar te houden, met als gevolg dat de ECB nu min of meer garant moet staan voor de beheersbaarheid van de schulden van de zuidelijke landen. Een zorgwekkende ontwikkeling, waar een goed debat over gevoerd zou moeten worden. Bekijk hieronder het volledige gesprek.