Juweliers in heel India zijn drie dagen in staking gegaan vanwege een nieuwe belasting op gouden sieraden. De maatregel werd eerder deze week door de overheid aangekondigd om de vraag naar goud af te remmen.

Naast de importheffing van 10% moeten juweliers voortaan ook nog een procent extra belasting in rekening brengen bij de verkoop van sieraden. De maatregel is nu al omstreden, omdat deze waarschijnlijk gepaard zal gaan met veel administratieve rompslomp.

“We hebben gesprekken gevoerd met een aantal van onze leden, maar ook met andere organisaties in ons netwerk. We hebben collectief besloten drie dagen in staking te gaan. Meer dan 300 bedrijven in de Indiase goudmarkt doen mee aan de staking, zowel grote als kleine juweliers”, zo verklaarde Sreedhar GV van de All India Gems and Jewellery Federation tegenover het Indiase NDTV.

Regering ontmoedigt goud kopen

De staking begon op woensdag, maar in sommige deelstaten van het land is men al sinds dinsdag in staking. Juweliers zijn verbolgen over deze belasting, omdat het de zoveelste poging van de regering is om goud kopen te ontmoedigen. Ook is er verbazing dat de regering de belasting opnieuw probeert in te voeren, omdat eerdere pogingen in 2005 en 2012 door grote publieke druk weer werden ingetrokken.

“We hebben het al moeilijk en de handel is al met 25 tot 30 procent gedaald, nadat de regering in januari het besluit nam goudaankopen van meer dan 2 lakh (omgerekend bijna €3.000) te registreren”, zo verklaarde de directeur van de All India Gems and Jewellery Federation. India telt veel kleine juweliers die goed zijn in hun vak, maar die het lastig vinden om belastingformulieren in te vullen.

‘War on gold’

De Indiase regering probeert goud kopen te ontmoedigen, omdat de import van het edelmetaal zorgt voor een structureel tekort op de betalingsbalans. Maar in plaats van de export of de binnenlandse goudmijnproductie te stimuleren probeert de regering juist goudbezit te ontmoedigen.

Voorbeelden daarvan zijn de nog steeds geldende importheffing van 10%, een tijdelijk importverbod op gouden munten en een importquoutum waardoor er in 2014 een tekort aan goud ontstond. Ook die maatregel werd geschrapt, omdat het tekort aan goud zorgde voor stijgende premies en meer illegale goudsmokkel.

Ook probeert de regering de bevolking aan te moedigen goud weer in te leveren bij de bank, in ruil voor een obligatie die rente oplevert. Maar ook dit spaarprogramma bleek geen succes, omdat de bevolking traditioneel gewend is te sparen in fysiek goud. India was volgens cijfers van Thomson Reuters GFMS in 2015 de grootste markt voor fysiek goud ter wereld.

Indiase juweliers drie dagen in staking vanwege belasting op goud