De prijs van platina schommelt al enige tijd tussen de $900 en $1.000 per troy ounce, waarmee het edelmetaal inmiddels beduidend goedkoper is dan goud. Dat is opvallend, omdat die verhouding historisch gezien meestal omgekeerd was. Uit historische data blijkt dat platina gemiddeld namelijk ongeveer 30% duurder was dan goud, terwijl het nog niet zo lang geleden ook heel gebruikelijk was dat er voor platina zelfs twee keer zoveel betaald werd. Is platina op dit moment ondergewaardeerd?

De eerste vraag die we dan moeten stellen is waarom de platinaprijs nu lager is dan de goudprijs. Daarin spelen verschillende factoren een rol. Veel van het edelmetaal wordt gebruikt voor de productie van sieraden (32%), maar verreweg de belangrijkste toepassing is de automobielindustrie. Een daar zien we de laatste jaren verschillende ontwikkelingen.

Minder platina voor dieselauto's

Volgens cijfers van het World Platinum Investment Council (WPIC) neemt de auto-industrie 44% van de totale vraag voor haar rekening. Dat komt omdat er veel platina wordt gebruiken in katalysatoren, met name in dieselauto's. En daar moet waarschijnlijk de verklaring gezocht worden voor de prijsdaling. Het dieselschandaal bij Volkswagen en het beleid van verschillende landen om vervuilende dieselauto's te weren hebben de populariteit van dit type auto geen goed gedaan. En dat heeft ook een negatieve impact gehad op de vraag naar het grijze edelmetaal.

Kijken we echter naar de daadwerkelijke impact van dieselauto's op de vraag naar platina, dan lijkt het erop alsof beleggers het edelmetaal te hard hebben afgestraft. Volgens analist Georgette Boele is een transitie naar elektrische auto's zeer negatief voor de prijzen van platina en palladium, maar het valt nog maar te bezien of die transitie werkelijk zo snel zal gaan als in dat scenario wordt voorgespiegeld. Ook opvallend is dat de prijs van palladium vorig jaar juist flink gestegen is, terwijl deze grondstof op grote schaal wordt toegepast in auto's met een benzinemotor.

Platinaprijs blijft kwakkelen

Kijken we naar de ontwikkeling van de platinaprijs over een langere termijn, dan zien we dat deze vanaf 1970 steeds binnen een bepaalde bandbreedte omhoog ging. De volgende grafiek van Nick Laird van Goldchartsrus.com laat zien dat de prijs zich momenteel aan de onderkant van de bandbreedte bevindt, iets wat we eind jaren negentig voor het laatst gezien hebben. De platinaprijs was op dat moment $350 per troy ounce en zou in tien jaar tijd zeven keer over de kop gaan.

Platinaprijs aan onderkant van stijgende trendlijn (Bron: Goldchartsrus.com)

Resultaten uit het verleden bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar er zijn verschillende indicatoren die suggereren dat platina momenteel relatief goedkoop is. Zo is het edelmetaal niet alleen relatief goedkoop ten opzichte van goud (laagste niveau sinds 1982), maar ook ten opzichte van het kleinere broertje palladium (laagste niveau sinds eind jaren '90).

Platina is momenteel relatief goedkoop tegenover goud (Bron: Goldchartsrus.com)

Beleggen in platina?

De platinaprijs lijkt de laatste jaren niet van haar plek te komen, maar dat zou kunnen veranderen als meer beleggers het edelmetaal weer koopwaardig vinden of wanneer het edelmetaal weer nieuwe industriële toepassingen krijgt.

Ook kan de prijs stijgen door verstoringen in het aanbod, aangezien het grootste gedeelte van de mijnbouwproductie afkomstig is uit Zuid Afrika (68%) en Rusland (15,52%). Mochten deze landen besluiten minder platina te exporteren, dan kan dat de prijs ook doen stijgen.

Wilt u platina kopen? Bekijk dan ons uitgebreide assortiment van munten en baren. U kunt dit edelmetaal trouwens ook btw-vrij aankopen in combinatie met opslag in Zwitserland. Wij informeren u graag over de mogelijkheden. Bel voor meer informatie tijdens werkdagen naar 088-468 8400 of stuur een e-mail naar klantenservice@hollandgold.nl.