Goudvoorraden ETF's naar record van meer dan 3.000 ton

Beleggers hebben in februari opnieuw veel goud gekocht, zo blijkt uit cijfers van de World Gold Council. In een maand tijd steeg de totale voorraad van goud-ETF's met 84,5 ton naar een nieuw record van 3.033 ton. Zowel in de Verenigde Staten als in Europa kochten beleggers aandelen van goud-ETF's, fondsen die fysiek goud als onderpand aanhouden. Door een toestroom van nieuwe beleggers en de hogere goudkoers beheren deze fondsen momenteel meer vermogen dan in september 2012, toen de goudprijs in dollars nog tien procent nog hoger stond.

De populariteit van deze beleggingsinstrumenten is sterk gecorreleerd met de ontwikkeling van de goudkoers, zoals onderstaande grafiek laat zien. Dat komt omdat ETF's vooral populair zijn onder beleggers en speculanten, die massaal instappen op het moment dat de prijs stijgt. Met een aandeel in goud-ETF's volg je de goudkoers, maar bezit je in feite geen fysiek goud. Sommige van deze fondsen bieden de mogelijkheid om aandelen om te zetten naar fysiek edelmetaal, maar dat kan doorgaans alleen bij zeer grote bedragen.

Goudvoorraden ETF's naar nieuw record in februari

Europese beleggers stappen in goud

Deze stijging van de goudvoorraden laat zien dat de markt voor goud-ETF's de laatste jaren sterk is gegroeid, met name in Europa. Inmiddels beheren de Europese goud-ETF's bijna evenveel vermogen als de Amerikaanse. In de VS gaat het inmiddels om een bedrag van $83,6 miljard en in Europa om $77 miljard. Ook opvallend is dat deze fondsen in de Aziatische markt nauwelijks van de grond komen. Daar geeft men de voorkeur aan tastbaar edelmetaal in de vorm van gouden munten, goudbaren en sieraden.

De toestroom van Europese beleggers op de goudmarkt gedurende de laatste jaren valt goed te verklaren. Niet alleen is er een groter aanbod van fondsen, ook zijn er door de lage spaarrente meer mensen die goud kopen. Sparen levert vandaag de dag bijna niets meer op, waardoor het edelmetaal een interessant alternatief is geworden.

De laatste maanden zien we opnieuw een grote instroom van vermogen, gedreven door onzekerheid over de economie. Door het afzwakken van de wereldeconomie en de uitbraak van het coronavirus zien veel beleggers goud als alternatieve veilige haven. Het levert weliswaar geen rendement op, maar kent ook geen negatieve rente. Daar komt bij dat het edelmetaal geen tegenpartij risico heeft, mits je het koopt in de vorm van fysieke munten en baren.

Europese goud-ETF's winnen marktaandeel

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines